Top 10 veština koje su potrebne vašem detetu za poslovne budućnosti

18. MajDa li vam je ikada palo na pamet da bi vaše dete u budućnosti moglo da radi na motorima svemirskih letelica? Ili pripremiti meso koje se uzgaja u laboratoriji? Poslovi budućnosti nisu poznati, ali sigurno znamo da moramo da pripremimo našu decu za promenu prirode posla. Svetski ekonomski forum savetuje da se fokusiramo na kreativnost i kritičko razmišljanje dece.

 

Portal Infento sažeo je nove “super veštine” budućnosti i kakva osoba će biti spremna za ovu promenu (sa Rambom i Mekajverom kao uzorima).

 

Brza promena potrebnog skupa veština

Za nekoliko godina, promeniće se više od trećine veština (35%) koje se smatraju važnima u današnjoj raspodeli radne snage. U bliskoj budućnosti, četvrta industrijska revolucija doneće nam naprednu robotiku i autonomni transport, veštačku inteligenciju, mašinsko učenje, napredne materijale, biotehnologiju i genomiku.

Ti događaji će transformisati način na koji živimo i način na koji radimo. Neki poslovi će nestati, drugi poslovi će rasti. Poslovi koji danas ne postoje postaće uobičajeni, kao inženjer svemirskih letelica ili “glavni tvorac mesa” u laboratoriji.

 

Jedno je sigurno: našoj deci je potreban drugačiji skup veština da bi bila uspešna u budućim poslovima.

Pošto je generacija Alfa ta koja će vladati svetom, a to su klinci rođeni između 2010. i 2025. godine, imamo taman dovoljno vremena da razvijemo njihove veštine i talente, ne samo zbog poslova, već i zbog života u svetu koji će oni najbolje poznavati: digitalnom.

 

Najboljih 10 veština koje treba imati za budućnost

HINT: Rešavanje složenih problema drži snažnu #1 poziciju.

 

 1. Rešavanje složenih problema
 2. Koordinacija sa drugima
 3. Upravljanje ljudima
 4. Kritičko razmišljanje
 5. Pregovaranje
 6. Kontrola kvaliteta
 7. Uslužna orijentacija
 8. Prosuđivanje i donošenje odluka
 9. Aktivno slušanje
 10. Kreativnost

 

Kako bi Rambo i Megvajer prošli u budućnosti?

Skup inovativnih veština može zvučati kao moderan trend, za hipstere i urbane kreativce. Ali nije: svi imamo određene inovacione veštine. Ako nam se pokvari automobil, koristimo veštine za koje nismo ni znali da ih posedujemo. Ako je lazanja izgorela, koristite inovacione veštine da rešite problem večere. Vreme sa taštom ili svekrvom takođe zahteva veoma, veoma jake inovacione veštine :)

Pogledajmo neke kultne primere dobrih starih vremena da vidimo da li bi im njihov set veština doneli uspešnu karijeru u budućnosti. Omiljen akcioni junak našeg detinjstva Rambo posedovao je enormnu količinu snage i izdržljivosti, a imao je i neke inovacione veštine jer ne mogu svi da postave smrtonosne zamke u džungli. A šta je sa Megvajerom, “nenasilnim rešavačem” problema? Da li bi Rambo i Megvajer bili spremni za četvrtu industrijsku revoluciju? Pa, teško. Rambu su nedostajale vitalna emocionalna inteligencija i pregovaračke veštine. Megvajer bi i opstao - on postiže 10/10 u setu veština. Njegova kreativnost, rešavanje složenih problema i lepe socijalne veštine odvele bi ga daleko u 22 vek.

 

Trenirajte dete za budućnost

Vožnja sa detetom u budućnost je zabavna i gradi zdrav, kvalitetan porodični odnos, a detetu pomaže da razvije važne veštine koje će ga odvesti u uspešnu budućnost.

 

Evo nekioliko treninga:

Složeno rešavanje problema

Pravljenje kul booster tricikla kompletom alata od 308 delova je prilično kompleksan problem za rešavanje. Pomozite deci da rasparčaju veliki problem u delove, a zatim ih rešite zajedno, korak po korak.

 

Kritičko razmišljanje

Pitajte dete šta bi promenilo na triciklu. Šta može biti bolje, lepše, više kul, opušteno, zanimljivo. Radite zajedno na tome da poboljšate vožnju i usvojite njegove ideje, čak i kada vam se ne svide. Klinci su iskreni i u toj nevinosti gađaju direktno u metu.

 

Kreativnost

Dozvolite detetu da otkrije gde da stavi delove kao što su profili, sedišta i pedale. Šta bi se desilo ako bi preokrenuo par stvari? Da li bi vožnja i dalje bila bezbedna? Zašto da ne? I koje još stvari može da napraviš tim modularnom delovima. Koju životinju? Futurističku stolicu? Sve je moguće!

 

Upravljanje ljudima

Poradite na vožnji sa celom porodicom i pustite dete da preuzme vođstvo. Pogledajte šta će se desiti (a možda gledate u budućeg vođu).

 

Koordinacija sa drugima

Podelite zadatke. Da bi uspelo, potrebno je da često proveravate osnove i vidite da li sve i dalje ide po planu ili je potrebno da napravite neke promene.

 

Kada sklopite bajs, uživajte u ponosu svog deteta i nagradite ga jednim velikim, sočnim sladoledom i poljupcem!

 

Osim ovih, postoji još nekoliko važnih veština koje će detetu generalno biti od koristi u životu:

 

 • Analitičko razmišljanje
 • Kooperativnost
 • Motivacija
 • Prilagodljivost
 • Donošenje odluka
 • Preuzimanje rizika
 • Radno iskustvo vezano za industriju
 • Globalni mindset
 • Preduzetništvo

 

I, naravno, sposobnost da voli, empatija, razumevanje i strpljenje. Sve ono čime ga darujete svakog trenutka njegovog odrastanja u super čoveka.