Toleranto ponašanje na netu i empatija

25.novembar DIGITALNI RODITELJI

Društvene mreže pravi su poligon za testiranje dobrog i lošeg ponašanja, ali i za razvijanje pozitivnih emocija kod dece. Uz podršku roditelja, klinci I te kako mogu da savladaju osnovni nedostatak 21. veka: manjak empatije. Caka je u tome da ih naučite da hodaju u tuđim cipelama, a za tu lekciju koristite njima omiljeno “štivo” - društvene mreže.“Ne osuđuj drugog čoveka pre nego što si hodao u njegovim cipelama”, kaže indijanska poslovica. Empatija je sposobnost razumevanja tuđih iskustava, osećaja i stavova, bez obzira na to da li se slažete sa njima. Danas je empatije sve manje, a nerazumevanja sve više, a najčešće žrtve ili kolateralne štete su – deca.
Nasilje na netu predstavlja rak ranu roditelja, pogotovo kad imate tinejdžere čije ponašanje ne možete lako da kontrolišete. Kako da ih zaštitite od virtuelnih udaraca I kako da ih naučite da ne udaraju druge?
Portal Common Sense Media sastavio je kratak spisak efikasnih saveta kako da iskoristite medije da kod dece razvijete empatiju, posebno kod dece koja borave u digitalnom svetu.

● Pronađite igre i aplikacije u kojima deca mogu iskusiti tačke gledišta različitih likova
● Odaberite igre i aplikacije koje nagrađuju saradnju među igračima.
● Počnite sa poučavanjem pozitivne onlajn komunikacije čim vaša deca počnu da koriste internet.
● Podstaknite klince da pronađu pozitivna okruženja na internetu u kojima će osetiti toplinu i dobrodošlicu.
● Pitajte dete kako bi se osećalo kada bi doživelo nasilje na internetu
● Podstaknite dete da se zauzme za žrtve na internetu
● Podstičite decu da pre objave razmisle o uticaju njihovih poruka na druge
● Učestvujte u “hashtag” kampanjama koje pružaju podršku drugim ljudima

Veoma je važno, savetuju psiholozi, da koristite objave na FB, Instagramu, Jutjubu I na drugim društvenim mrežama kao povod za razgovor. Svaku poruku, fotografiju, video, bilo šta dirljivo ili lepo, komentarišite sa detetom. Naglasite koliko je hrabrosti bilo potrebno nekoj osobi da sa drugima podeli svoju priču. Razgovarajte sa detetom. Objasnite mu da je dobro biti veran sebi, uprkos mogućim kritikama. I, pre svega: volite svoje dete. Ljubav sama od sebe stvara empatiju I čuva od loših uticaja.