Tolerancija I smartfon

07.novembarDIGITALNI RODITELJI

Najbolji način da dete pravilno koristi internet, smartfon i tehnologiju uopšte je da ima dobar primer u vama, i da oseća slobodu da sa vama podeli stvari koje smatra važnim. Možda ne razumemo jedni druge uvek, ali ako neke rečenice u komunikaciji promenimo, mnogo toga može da bude bolje.“Samo gledaš u telefon!”
Da, verovatno je slučaj da vaše dete često gleda u telefon, ali je vrlo moguće da to činite i vi sami. Tako detetu šaljete čudnu poruku - ti ne smeš da gledaš u telefon, ali ja smem, jer sam ja roditelj/ka. Recite namesto toga nešto što šalje poruku “voleo/ la bih da podeliš sa mnom stvari koje su ti važne, i da praviš pauze u korišćenju smartfona”.

“Pokaži mi poruke!”
Iako možda mislite da je u redu gledati prepisku vašeg deteta, vi time zadirete u njegovu privatnost. Mnogo bolji način je da svakoga dana razgovarate i podsećate ga/je da uvek može da vam kaže ako ima problem, posebno ako dobije neku poruku koja na bilo koji način uznemirava. Setite se da je najvažnije da izgradite poverenje i razumevanje, a onda naredbe neće biti potrebne.

“Nema telefona!”
U pokušaju da osete kontrolu u brzom tehnološkom napretku roditelji često zabranjuju upotrebu interneta uopšte, određenih aplikacija ili smatrfona u potpunosti. To nije dobra ideja jer zabranom i ograničavanjem postižete samo to da se dete udalji od vas i oseća se neshvaćenim i nepravedno kažnjenim. Umesto toga dogovorite optimalnu količinu vremena koje svi provodite na internetu, i trudite se da sami budete primer deci, pre nego što ih izgrdite.

“Hajde da isprobamo te filtere zajedno”
Možda vam Snepčet nije mnogo zabavan, ali to nije razlog da ne pokušate da naučite nešto novo i uz to gradite odnos bliskosti sa detetom. Možete da zajedno pravite selfije sa ušima od zeke, i da se mnogo smejete. Možda to nisu stvari uz koje ste vi odrastali, ali za vašu decu one nešto znače. Zato bi bilo lepo da pokažete interesovanje i uvažavanje za njihov svet - iako isprva može da izgleda strašno, probajte, možda vam se dopadne!