TikTok vodič za putovanja

9. JulGeneracija Z je rođena posle 1995. godine, što znači da najstarija Z klasa počinje da putuje bez tate i mame!

I dok mame fotke sa letovanja kače uglavnom na Instagram, za turističke kompanije koje ciljaju generaciju Z društvena platforma je TikTok. Ne tako davno, pre samo dve godine, primat među mladima imao je Instagram. Usledili su Jutjub i Snepčet, a Fejsbuk gotovo da nisu koristili. A tada je na tržište stigao TikTok. Trenutno, više od 40 odsto korisnika TikToka je uzrasta od 16 do 24 godine i 90 odsto tih korisnika ulazi u aplikaciju više od jednom dnevno. Usmeren direktno na Gen Z, TikTok je aplikacija na društvenim mrežama za deljenje mobilnih video zapisa u kratkom obliku od 15 sekundi. Njegova misija je da „podstakne kreativnost i donese radost“.

Do aprila 2020. TikTok je imao dve milijarde korisnika. Mladi ga vole jer je „spustio barijere za stvaranje sadržaja nudeći širok spektar alata za uređivanje i efekte koji podržavaju kreatore da ostvare svoje kreativne težnje“.

Leta 2019., TikTok je pokrenuo kampanju #TikTokTravel da bi podstakao korisnike da podele snimke sa svojih putovanja i vrlo brzo, ova platforma postala je najpopularnija za prikazivanje autentičnih trenutaka sa putovanja. Hešteg (#) travel sada ima više od 20 milijardi pregleda.

Ovi video zapisi se kreću od stvaralaca koji na razne načine komuniciraju sa prirodom, preko uživanja u različitim kulturama, poput degustacije ulične hrane, do isprobavanja jedinstvenih lokalnih iskustava - kažu iz TikToka. Ova platforma ima veoma dobar pristup pomoću kog muzeji, atrakcije i galerije mogu da dođu do mlađe ciljne grupe. Zanimljivo je da je Prirodnjački muzej Karnegi u Pitsburgu dobio čak 168 000 pratilaca uglavnom zahvaljujući šaljivim video snimcima sa puževima, amsterdamski Rijksmuseum je veliki rast svog profila zabeležio zahvaljujući influenserima, a veliki broj zooloških vrtova dobija na snazi koristeći zajednicu koja kreira neobične i zanimljive video zapise sa životinjama.

Muzički festivali su obično prva destinacija za prvo putovanje bez roditelja. Stručnjaci smatraju da je Gen Z vratila ono čega se tradicionalisti sećaju iz doba Vudstoka - slobode, druženja, plesa, nesputanosti. Generacija Z na jednom mestu objedinjuje najlepše iz starog i novog vremena i svedočanstva ostavlja na TikToku jer je tamo najbolje iz oba sveta. Zato, ako nemate inspiraciju, trk na mrežu jer tamo se trenutno najbolje putuje.