TikTok uveo vremenska ograničenja za tinejdžere

TikTok dodaje nove elemente da bi osigurao da tinejdžeri ne provode previše vremena u aplikaciji. Jedna od novina je podrazumevano vremensko ograničenjie i upiti za pažljivije korišćenje aplikacije.

 

U narednim nedeljama, svaki nalog koji pripada korisniku mlađem od 18 godina automatski će biti podešen na 60 minuta dnevno korišćenje aplikacije. Iako ne postoji kolektivno prihvaćen stav o „pravoj“ količini vremena ispred ekrana ili čak širem uticaju vremena ispred ekrana, TikTok je konsultovao trenutna akademska istraživanja i stručnjake iz Digital Wellness Lab

u Bostonskoj dečjoj bolnici i kreirao nove alate koje će tinejdžerima pomoći da pametno koriste trenutno najpopularniju platformu na svetu.

 

Tinejdžeri stariji od 13 godina moći će da zaobiđu ograničenje unošenjem šifre za nastavak gledanja, ali će upiti koje dobijaju pokrenuti više razmatranja o vremenu koje provode u aplikaciji. Kada tinejdžeri dođu do potrošenih 100 minuta, dobiće još jedan upit u aplikaciji koji ih upozorava na vreme.

Za korisnike mlađe od 13 godina nema vremenskog ograničenja, pri čemu će roditelji kontrolisati vreme korišćenja, dok će TikTok mladim korisnicima slati nedeljni pregled ukupnog vremena provedenog na platformi.

TikTok će takođe primeniti nova, prilagođena ograničenja vremena za sve korisnike, sa postavkama ograničenja za svaki dan u nedelji i opciju da postave raspored za isključivanje obaveštenja.

 

TikTok takođe dodaje podsetnike za spavanje da bi aplikacija bila u stanju mirovanja tokom sna.

Konačno, TikTok takođe proširuje roditeljsku kontrolu novim elementima koji se dodaju porodičnom uparivanju, uključujući kontrolnu tablu za vreme za nadgledanje dece i mogućnost isključivanja obaveštenja aplikacija u odabranim vremenskim okvirima.

Ovo su sve veliki pozitivni koraci za TikTok. I, dok se sat dnevno može činiti malo deci koja provode sve više vremena skrolujući kroz društvene aplikacije, čini se da je to u najmanju ruku dobar način da se roditelji bolje upoznaju sa vremenom koje njihova deca provode u aplikaciji i kako mogu da upravljaju tim vremenom kvalitetno i produktivno.