Teen top lista za septembar

Baš kao i odrasli, tinejdžeri imaju mnogo izazova i stresora u životu. Polazak u školu, stvaranje prijateljskih i emotivnih veza, održavanje porodičnih odnosa i razmišljanje o budućnosti samo su neke od tema koje tinejdžeri neprekidno razmatraju i kroz koje se kreću. I zato je važno da slušaju muziku jer muzika čini sve te teme lakšim.

 

Iako svakodnevni život tinejdžera ponekad može biti stresan, postoje načini da upravljaju stresom i da poboljšaju kvalitet života, a jedan od njih je muzika, bilo da je slušaju ili sviraju neki instrument. U suštini, muzika aktivira mnoge oblasti mozga i poboljšava pamćenje i koordinaciju tinejdžera, što pozitivno utiče i na učenje. Naši klinci, baš kao i svi tinejdžeri, imaju svoje trendove i mi smo zamolili Mašu da nam sastavi plejlistu pesama koje tinejdžeri trenutno najviše vole.

 

Sluške na uši i uživajte!

 

  1. O-green world, Gorilaz

Moj omiljeni bend. Ovu pesmu slušam jer je specifična zbog boje melodije.

 

  1. Babooshka, Kate Bush

Inače volim Kejt Buš, ali ova pesma mi je omiljena jer ima odličan refren.

 

  1. Running Up That Hill, Kate Bush

Omiljena pesma Kate Bush. Obožavam je jer je iz serije Stranger Things, jedne od najboljih na Netflix-u koju moja generacija obožava.

 

  1. Swimming pool, Marie Madeleine

Ova pesma mi se sviđa jer ništa ne razumem šta se u njoj priča.

 

  1. Woo, Rihanna

Peva je Rijana i to je sasvim dovoljno da mi bude omiljena.

 

Muzika pomaže tinejdžerima da istraže ideje i emocije na bezbedan način i da se izraze bez reči, a svi znamo da je deci u tom uzrastu vrlo teško da se verbalno izraze. Izlaganje pozitivnim muzičkim uticajima može im pomoći da nauče i razviju mehanizme suočavanja i odgovarajuće odgovore na stresne situacije. Muzika takođe pomaže tinejdžerima da se povežu sa društvenim grupama i steknu osećaj pripadnosti.

 

Deca uče kroz muziku, čak iako roditelji ne vide vrednost u nekom žanru. Razumevanjem kako muzika utiče na emocije i ponašanja tinejdžera, možemo je koristiti kao alat za bolje razumevanje naše dece i pomoći nam da ih usmere ka boljim izborima i srećnijem životu.