Tate i tinejdžeri: stvorite jaku vezu

23.septembar 

Kako naši klinci rastu, provodimo sve manje vremena sa njima, a oni stiču nezavisnost. Ali jaka veza sa tatom i dalje je važna vašem tinejdžeru. Vaša ljubav i podrška ključni su za zdravlje i dobrobit vašeg tinejdžera, a vi morate odigrati veliku ulogu u usmeravanju detetovog puta ka odrasloj dobi.

Ključno je da permanentno gradite odnos tako što ćete uvek biti uključeni i na raspolaganju. A sjajna vest je da promene u vašem odnosu sa tinejdžerom otvaraju nove mogućnosti za povezivanje.

Evo nekoliko načina da ostanete uključeni u život svog deteta kao tata:
- Samo budite tu. Tinejdžeri će verovatno imati manje ili nimalo problema u ponašanju ako su roditelji u blizini. Ne morate stalno biti sa svojim detetom - moguće je da ste samo u kući dok je vaše dete u spavaćoj sobi. I u redu je ako vi i vaše dete ne živite zajedno “puno radno vreme”. Detetu će koristiti samo to što zna da ste tu ako mu budete potrebni.

- Ponekad “olabavite” pravila. Razvijanje ustupaka može vam pomoći da smanjite konflikt ili da upravljate njim ako do njega dođe. Ako se posvađate, pogledajte možete li smisliti nešto pozitivno što će vam oboma pomoći da se osećate bolje.

- Pregovarajte i pravite kompromise. Upotreba veština pregovaranja i kompromis kad god možete, pomoći će vam da uspostavite pozitivan odnos sa detetom. To je takođe dobar način modeliranja odrasllih načina komunikacije.

- Provedite vreme povezujući se sa svojim detetom. Časkom će proleteti vreme otkad je bio klinac i iskoristite sve mogućnosti da se družite. Ponekad možete da iskoristite svakodnevne trenutke za povezivanje, na primer kada vozite dete na trening ili na drudge vanškolske aktivnosti. Slušajte zajedno muziku u kolima, pevajte, razgovarajte… Takođe, važno je da isplanirate zajedničko vreme. Dogovorite se o odlasku na sok ili na klopu posle škole ili treninga. Ako ne živite stalno sa svojim detetom, pokušajte da ostanete u kontaktu dnevnim porukama, - čak iako dete ne odgovara uvek (a svi znamo da tinejdžeri ne odgovaraju uvek).

- Pričajte svom detetu priče. Deca nikada nisu prestara za priču. To mogu biti priče o poznatim istraživačima, vašim ličnim putovanjima, pričama iz vašeg života pre nego što ste upoznali njihovu mamu, o sjajnim trenucima u sportu ili bilo čemu drugom što će privući interesovanje tinejdžera.

- Pokažite svom detetu koliko ga volite. Tinejdžeri nikada nisu prestari za zagrljaj, čak i kada prevrnu očima i kažu: 'Ne smaraj, tata!”. Možete pokazati ljubav i tako što ćete mu u prolazu razbarušiti kosu ili ga samo potapšati po ramenu. Sitnice su važne i zato organizujte sport vikendom, idite po njega na žurku, iako je tri ujutru, a vi ustajete u šest.

- Budite aktivni. Vozite bajs, igrajte košarku ili samo zajedno prošetajte do prodavnica. Ako se vaše dete ne bavi sportom, igrajte neku od njegovih omiljenih igrica na telefonu. - Nađite zajednički hobi. Može se lako pomisliti da su tinejdžeri više zainteresovani za društvene medije ili video igre nego za hobije. Možda ćete morati da isprobate nekoliko različitih aktivnosti pre nego što pronađete nešto što vam se oboma sviđa, ali zajednički hobi - poput kuvanja ili popravljanja bicikla može biti odličan način da se zabavite i izgradite jaku vezu.

- Neka vaše dete bude stručnjak. Pustite ga da vas nauči nečemu što vi (kao) ne znate ili ste manje vešti u tome. Najbolji način za to su video igre. Verujte nam, nema većih eksperata od tinejdžera. Na taj način tinejdžer gradi samopouzdanje i mentorske veštine.

- Potražite načine za podsticanje nezavisnosti deteta i prebacivanje odgovornosti na njega. Na primer, ako u kraju u kom živite postoji bilo kakav klub ili bilo kakva aktivnost u kojoj bi tinejdžer mogao da učestvuje kao volonter ili za džeparac, predložite mu. To će pomoći vašem detetu da razvije veštine i zaradi nešto novca. I, najvažnije: dozvolite mu da polaže vozačkii. Da li je potrebno da vam objasnimo zašto je to važno?

“Moj otac je govorio da nikad nije kasno da učiniš sve što želiš. Govorio je da nikad ne znaš šta možeš postići, sve dok ne pokušaš”. Majkl Džordan.