Šta sve počinje prvog septembra

Počinje škola, ali za neku decu, prvi septembar predstavlja nov početak života: prvi mobilni, prvu menstruaciju, prvu ljubav, prvi raskid, prvi profil na mrežama.

 

Svaka kultura ima svoju interpretaciju brojeva. Ali, zajedničko svim svetovima, jeste to da je broj jedan povezan sa univerzalnom snagom. Pitagorejci su specifičnim brojevima davali mistična svojstva. Broj jedan je simbolizovao jedinstvo i poreklo svih stvari, pošto se svi ostali brojevi mogu stvoriti od broja jedan.

 

Broj jedan je za decu važan i kada počinje septembar. Taj prvi dan u devetom mesecu označava kraj leta, početak jeseni i početak nove školske godine. A sa novim ciklusom, počinju i novi važni životni događaji.

 

PRVI MOBILNI TELEFON

Neka deca dobiće prvi mobilni telefon i to je super jer ste na taj način u mogućnosti da ostanete u kontaktu sa njima kada krenu samostalno u školu ili napolje. Takođe, pametni telefoni nude deci mogućnost da se druže, igraju, uče, istražuju i zabavljaju. Razgovarajte sa njima o načinima na koje će telefon koristiti i naučite ih da ga koriste smisleno i bezbedno.

 

PRVA MENSTRUACIJA

Taj prvi ciklus može biti prilično zbunjujuć za devojčicu. Jednog dana ona je devojčica, a već sledećeg probudiila se kao mlada žena. Razgovarajte sa ćerkama o promenama koje ta promena donosi, o promenama raspoloženja, simptomima i objasnite joj da je to velika i lepa prekretnica u njenom životu koja  označava prelazak iz detinjstva u mladost.

 

PRVA LJUBAV

Tinejdžerska ljubav je stvarna. Ako je vaš tinejdžer ili tinejdžerka prvi put zaljubljen/a, neka i vama bude važna ta veza. Prva ljubav za tinejdžere znači zbir izazova, ali uz vašu posvećenost i dobru komunikaciju, zaljubljeni klinci naučiće da vrednuju ljubav i da se prema osobi koju vole odnose sa poštovanjem i integritetom.

 

PRVI RASKID

Ili - prva drama i to ozbiljna. Kada naša deca dožive prvi raskid, prvo što treba da uradimo jeste da zastanemo i da se setimo našeg prvog raskida. Da prizovemo bolne emocije i dane i da shvatimo da se naše dete baš sad tako oseća. Prvi raskid je jedno od najbolnijih iskustava adolescencije i treba da ga prihvatimo bez obzira na to koliko je trajala veza našeg deteta. Najbolji stav koji možete zauzeti jeste da uopšte nemate stav. Budite uvek tu da ih saslušate, osetite njihov bol i razumite ih. Grlite ih i ljubite. Budite rame za plakanje. Ali ne “palite vatru”. Ne umanjujte bol. Ne pitajte. Ne komentarišite. Budite pored njih, kao plišano ćebence: umotajte ih u podršku, ljubav, nežnost i razumevanje i pustite da rana zaraste.

 

PRVI PUT SAMI NA MREŽAMA

Važno je da budete svesni šta vaša deca rade na mreži. Ali njuškanje i špijuniranje može da ih otuđi od vas i da ošteti poverenje koje ste zajedno izgradili. Ključno je da ostanete uključeni na način da vaša deca shvate da poštujete njihovu privatnost, ali želite da budete sigurni da su bezbedna.

 

Srećan vam Prvi septembar i srećne vam nove radosti koje donosi prvi put!