Šta sve možeš u izolaciji kad nisi sam?

9.april DIGITALNI RODITELJI

Kako da u prostoru u kom ste svi zajedno nađete malo parče svemira? Kako da se izolujete u izolaciji i razbistrite misli? Uz malo mašte, ništa jednostavnije.Sama pomisao da ste prinudno ograničeni u kretanju i druženju izaziva teskobu jer nije vaš izbor. Ali, izolacija je za naše dobro, a može biti čak i najbolje što nam se dogodilo ako vreme i prostor iskoristimo za ugađanje sebi.

Počnimo od pretpostavke da je porodica tročlana, eventualno je tu i kućni ljubimac, tata i mama rade od kuće, dete ima školske obaveze, a tu su i standardni kućni poslovi. Sve što inače obavljamo sa različitih mesta, u različito vreme, sada moramo da obavljamo iz jednog prostora.

Postaje tesno? Postaje nervozno? Ne brinite, to su OK osećanja i javljaju se kod svih. Evo predloga kako da se izolujete i da budete sami sa sobom, da radite za sebe i na sebi, da nađete to malo parče svemira koje će vam izvući osmeh i lepo raspoloženje i olakšati ovaj period.

Ustanite ujutru pre svih i u tišini popijte kafu ili čaj, obavite svoje male ritule. Otvorite prozor, udahnite vazduh i sunce i nasmejte se danu. Super bi bilo da instalirate neku aplikacija za jogu, meditaciju, fitness i da posvetite vreme jutarnjim vežbama za um i telo. Predlozi: 5 Minute Yoga, Pocket Yoga .

Zatim se istuširajte, spremite doručak i provedite jutro sa ukućanima. U zavisnosti od obaveza, iskoristite deo prepodneva da odahnete. Skuvajte kafu ili iscedite voće, pronađite neko mirno ćoše u kući i pročitajte nešto lepo. Domaći i svetski muzeji, pozorišta, biblioteke otvorili su vrata posetiocima iz celog sveta i omogućili besplatne virtuelne obilaske, gledanje predstava, korišćenje biblioteke.

Na portalu Beogradzadecu.com naći ćete odličan domaći izbor na jednom mestu, po kategorijama i afinitetima, a CNN je u tekstu “All the virtual concerts, plays, museums and other culture you can enjoy from home” složio odličnu listu za svetske institucije kulture. Anybooks je aplikacija za besplatno čitanje knjiga. Izaberite nešto što će vas izmestiti iz realnog sveta na kratko i opustiti vas. Na kraju krajeva, uvek možete pustiti omiljenu muziku i đuskati. Aplikacije Sing! Karaoke, Singplay: Karaoke Your MP3, Sing Karaoke By Starmaker pretvoriće vaš dom u pravu koncertnu halu, a da ne pominjemo benefite po raspoloženje.

Kada popodne završite sa poslovnim i kućnim obavezama, posvetite se ukućanima. Postoji bezbroj sadržaja, edukativnih i društvenih igara što online, što aplikacija (Luedu, nauči se čoveče odličan je izbor da se zabavi cela porodica, ali i da se istreniraju vijuge). A na kraju večeri, kad sredite kuću, uspavate klince i ostanete sami, ponovo stanite na prozor, udahnite večernji vazduh i najbrojte ljude koje volite. Setite se šta vam je izmamilo osmeh tog dana. I ugodite sebi.

Da li ćete se dugo kupati, da li ćete gledati film ili seriju, čitati, uživati na druge načine, vaš je izbor. Važno je da ga imate. Važno je da u danu zaustavite vreme i misli, da zastanete i da iskoristite sve mogućnosti tehnologije koje olakšavaju boravak u izolaciji i koje vas mogu podstaći da, i kad prođe ova situacija, nastavite da radite na sebi i otkrivate čudesni svet virtuelnog prostranstva.