Šta sve možeš telefonom kad si sam kod kuće

17.novembar DIGITALNI RODITELJI

Ostavljanje deteta samog u kući za roditelje može biti vrlo stresno pitanje, a realni strahovi mogu dovesti do toga da se ta situacija prolongira čak i posle preporučenog uzrasta. Ali, ostavljanje deteta samog je jedna od najvažnijih lekcija koju moraju da savladaju, a to je samostalnost.Kao što smo ih naučili da sami jedu, okupaju se, uče, vežu pertle, skoknu do prodavnice, operu zube, obuku se, nameste krevet, tako je važno i da ih naučimo da sami ostanu kod kuće jer vežbaju samostalnost i odgovornost. Na taj način, vi im ukazujete poverenje, podstičete samopouzdanje, a to je, uz ljubav, najvrednije što im kao roditelj možete pružiti.

Malu decu ne treba da ostavljate dugo same. Predškolce i osnovce možete da uvodite u tu situaciju postepeno, počevši od desetak minuta, pa polako sve duže. Deca od 12 godine mogu da ostaju sama kod kuće i po zakonu i po savetu psihologa i u tim slučajevima važno je da imaju ključeve, mobilni telefon i svest o tome da treba da vam se jave čim osete bilo kakvu potrebu ili strah.

A kako mobilni može da im pomogne, osim što će im biti zanimacija u vašem odsustvu? Istražite zajedno edukativne sadržaje koje mogu da prostudiraju dok niste tu i da posle podelite mišljenje o tim temama.

Ako koriste mreže i četove, dogovorite se koje će mreže, u koje svrhe i koliko dugo koristiti u vašem odsustvu. Ako četuju, zamolite ih da vam kažu sa kim će četovati i proverite da li su njihove aplikacije obezbeđene od nepoznatih ljudi.

Podesite im brzo biranje na telefonu, brojeve mame i tate, bake, deke, komšinice, policije i proverite da li umeju da koriste tu opciju. Klinci su ponekad skroz isključeni iz ovog sveta i zato ih naučite da ne paniče ako se desi nešto nepredviđeno, nego da hladne glave pritisnu brzo biranje.

Kad smo već kod hladne glave, naučite ih da meditiraju, da slušaju svoju tišinu, da misli koje se roje otpuste i oslobode um stresa i tenzije. Najbolje vreme za to je kada su sami u kući i nema buke, skretanja pažnje ili drugih atrakcija kao kada je puna kuća. Aplikacija Insight timer puna je meditacijskih tehnika i kurseva meditacije za decu i odrasle, koji mogu da pomognu u organizovanju misli, ponašanja, vežbanju samokontrole, oslobađanju od straha. Isprobajte je zajedno sa decom i eto prilike da se povežete i zajedno učite da postignete unutrašnji mir. A možete jednostavno da nađete muziku na Jutjubu koja se detetu dopada i opušta ga i koju će slušati u vašem odsustvu, zatvorenih očiju, opuštajući svoju pametnu glavicu. Mobilni ima mnogo funkcija, a jedna od najboljih je baterijska lampa uvek na dohvat ruke: kada zapadne daljinski pod krevet, kada se šunjaš do frižidera noću kad svi spavaju do “čuvanja straha" kad roditelji izađu uveče.

I nemojte da zaboravite – mobilni je vaš saveznik u vašem odsustvu, ali ljubav, poverenje, poljubac i zagrljaj kad krenete i kad se vratite najveće su dragocenosti koje vaše dete ima u rukama.