Šta su chat rooms i kako da deca izbegnu nepoznate ljude

11.januar DIGITALNI RODITELJI

Slobodno vreme klinci danas provode online i vreme kada ne mogu da se druže u realnom vremenu koriste da se druže virtuelno, uglavnom putem igrica ili aplikacija za četovanje. Ne postoji i ne treba da postoji restrikcija u komunikaciji, ako je komunikacija pristojna, civilizovana i pre svega bezbedna, a to ćemo postići tako što ćemo naučiti decu da se čuvaju i da čuvaju druge.Čet sobe su vrlo popularne među klincima, posebno u online igricama i mesto su gde razmenjuju mišljenja, ideje, razvijaju strategije, druže se. Dok god imamo uvid u konverzaciju i znamo sa kojom se decom druže, obavili smo pola posla. Druga polovina je čista edukacija, a nju postižemo nenametljivo, suptilno, razgovorima koji deci ulivaju poverenje, a nikako strah.

Iako su sobe za ćaskanje na mreži lep i lak način razgovora, važno je imati na umu da nisu sve sobe za ćaskanje sigurne. Internet sobe za razgovor omogućavaju komunikaciju uživo na ekranu u real time, a uobičajene teme su domaći zadatak, roditelji da, da, klinci nas ogovaraju i moramo da živimo sa tim), kućni ljubimci, muzika i sport, igrice i dnevna zbivanja.

Sobe za ćaskanje mogu biti sigurne za vaše dete, sve dok zna kako da se čuva. Ako dete koristi chat room, važno je da mi budemo prvi koji će ući u tu sobu, čekirati ekipu i sadržaj i obavezno potražiti i preporučiti detetu čet sobe koje ne dozvoljavaju drugim korisnicima privatnu komunikaciju putem privatnih poruka.

Dok ste u čet sobi, ne razgovarajte ni sa kim, ali pogledajte oko pet minuta o kojoj vrsti sadržaja se govori. Da li mislite da je sadržaj siguran ili vam se čini da su neka čavrljanja previše “zrela” za sobu i za vaše dete? U tom slučaju, preusmerite dete na druge sobe, gde su teme više “light”.

OBAVEZNO naučite dete da ne razmenjuje lične podatke na mreži.

Кada je reč o utvrđivanju da li je vaše dete spremno za korišćenje soba za ćaskanje na mreži, najbolje je ispitati njihove prednosti i nedostatke. Postoje sobe za ćaskanje namenjene deci i tinejdžerima gde se vaše dete uklapa sa vršnjacima. Dete može da stekne nove prijatelje na mreži i da lako komunicira sa prijateljima iz škole na mreži, što je lepo, ali je važno da znaju da, samo zato što je soba za ćaskanje namenjena deci između osam i 15 godina, ne znači da svi spadaju u taj starosni opseg. Imajte na umu da će odrasla osoba koja se pretvara da je dete možda moći da se provuče ispod radara.

Zato bi trebalo da pronađemo sobe za ćaskanje za decu i tinejdžere koje se nadgledaju, što znači da će odrasla osoba biti tamo i gledati sve razgovore kako bi se uverila da su prikladni. Кada tražite sigurne chat rooms, počnite sa standardnom pretragom interneta. Zatim potražite one koji imaju monitore sa osobljem i one koji nemaju funkcije privatne razmene poruka. Dogovorite se sa detetom da ne koristi sobe za čet kada vi niste kod kuće. Obavezno razgovarajte sa o opasnostima komunikacije sa strancima na internetu.

Imati onlajn prijatelje je lepo, ali pobrinite se da vaše dete zna da bi trebalo da ostanu upravo to „na mreži“, prijatelji. Dete će se komotnije i bezbednije osećati kad zna da ste vi u blizini, zato je poverenje ključno. Manje je verovatno da će razgovarati sa odraslima, deliti lične podatke ili razmenjivati slike ili video zapise kada smo sa njima obavili jedan “odrasli” razgovor iz kog su shvatili da ih podržavate u želji da budu deo internet zajednice i da imate poverenje u njihove izbore. Naoružani bezbednosnim uputstvima, deca će biti sigurnija, a sa njima i čet sobe.

Zato, pre nego što ih pustimo u sobe za četovanje, dobro je da obavimo sa njima razgovor u našoj dnevnoj sobi. Sve što ih naučimo držeći ih u zagrljaju, višestruko će nam se vratiti kada vidimo da su usvojili i da pravilno koriste znanje i ljubav koje smo im preneli.