Šta smo naučili u 2020. godini: Ljubav, poštovanje i bezbednost klinaca na prvom mestu!

25.decembar DIGITALNI RODITELJI

Godina na izmaku bila je puna izazova i za decu i za odrasle. Spoljni svet se promenio u trenutku, ali porodično jezgro je ostalo osnov svega. Kao poseban univerzum, stvarali smo sa decom bezbedan, ušuškan svet, trudeći se da ih zaštitimo od loših uticaja i spoljnog i digitalnog sveta.Pitali smo roditelje i decu šta su naučili novo, a jedan odgovor je zajednički imenitelj: lepota će spasiti svet! Vesna (40 godina): “Moja ćerka Una i ja naučile smo da je najvažnije da se međusobno podržavamo i da verujemo jedna drugoj. Una je ušla u svet TikToka i Instagrama ove godine i za mene je bio veliki izazov da je pustim. Zajedno smo instalirale aplikacije, zajedno podesile parametre za privatnost i mnogo razgovarale o postovima i o komunikaciji sa drugim ljudima. Ja sam naučila da je TikTok savršen izvor zabave i antistres terapija jer znam sa Unom da provedem i po sat dnevno smejući se klipovima. Una je naučila da ne treba da razgovara sa nepoznatima, a da mi ne kaže i da se striktno pridržava svojih prijatelja.”

Vukašin (10 godina): “Ove godine počeo sam da igram igrice online sa drugarima. Tata je uglavnom sa mnom dok igram i pazi da nam se ne ušunjaju ljudi koje ne poznajemo. Naučio sam da koristim online biblioteke i da crtam u aplikaciji Adobe Illustrator Draw. Dan mi je lepši kad pročitam ili nacrtam nešto, a to su uglavnom avanture i priče o događajima sa mojim drugarima.”

Jovana (44 godine): “Naučila sam da pustim moju decu i da im verujem. Naučila sam da nasilje na internetu može da se zaustavi uz podršku škole i zahvalna sam učiteljici moje ćerke koja je reagovala na cyberbullying. Drugarice moje ćerke ružno su komentarisale na Instagramu njene fotografije i podsmevale joj se u školi. Reagovala sam, reagovala je i škola i, uz podršku pedagoga, uspeli smo da rešimo problem. Mislim da je najvažnija lekcija da slušamo svoju decu i da posmatramo menjaju li se, da razgovaramo sa njima i da im pokažemo da ćemo im biti podrška kad je teško.”

Nemanja (9 godina): “Naučio sam da snimam video i da ga editujem, mogao bih po ceo dan da se time bavim. Nisam ni znao da to volim dok nisam snimao tatu dok igra fudbal i baš sam se smejao. Od tada snimam, montiram i nadam se da ću I kad porastem želeti da budem reditelj. Naučio sam i da je bolje da na uvrede odgovoriš lepim rečima i da na internetu ima mnogo lepih sadržaja koji me interesuju i koje mogu da pratim ako se dobro zaštitim. Ne delim ni sa kim svoje fotke, adresu, godine, mama i tata su mi objasnili da je važnije da iskoristiš net za svoja interesovanja, nego da deliš lične informacije sa ljudima koji ti nisu bliski.”

“Lepota će spasiti svet”, rekao je Dostojevski. Mi kažemo: naša deca će spasiti svet jer su lepa, iznutra i spolja.