Šta selfi zaista govori o nama?

04. oktobarDA LI STE ZNALI?

Kada ste poslednji put napravili selfi ili videli vaše dete da to čini?
Verovatno maločas, ako niste među onima koji se selfija, ili sebića užasavaju. Tokom dana ponekad napravimo i desetak selfija, i pre nego što osudimo one koji se redovno fotkaju nije loše da razmislimo šta sve takva fotografija predstavlja.Selfiji beleženja trenutka i potvrđivanja


Ponekad se fotkamo samo da bismo zabeležili kako nam koja odevna kombinacija stoji, da sačuvamo trenutke sa dragim ljudima ili da se vidi gde smo to bili, recimo, neki pejzaž ili zgrada iza nas.
Činjenica je da smo i mi i naša deca ponekad strašno usamljeni i tužni ili nesigurni, i tada volimo da napravimo fotografiju koja će da nas podseti da smo lepi i važni. Zato kada je postavimo na društvene mreže očekujemo komentare ili lajkove koji nam potvrđuju da super izgledamo, da nas ohrabre i učine da se osećamo bolje.


Zašto je selfi super?


Zato što čuva naše promene - različite izraze lica, osmehe, zabavne trenutke, naša eksperimentisanja sa izgledom, mesta na kojima smo bili. Stvarno je dragoceno kada možemo da se podsetimo kako smo tačno izgledali pre pet godina, ako ništa drugo možda ćemo pomisliti ”o, zar je moguće da sam ovo obukao/ obukla” i nasmejati se.


Šta se dešava sa svim tim audio / slikovnim / video porukama koje napravimo? Da li one nestaju?


Svaka poruka koju pošaljemo, bilo da je u pitanju tekstualna poruka, slika ili video, zauvek ostaju zabeleženi i čak i ako se mi predomislimo i izbrišemo neki sadržaj, ne znamo da li ga je osoba kojoj smo slali - sačuvala. Internet pamti sve i to nas čini dodatno odgovornim za sve što ćemo nekom poslati.


Napišite nešto lepo


Profili gde se nalaze samo selfiji ponekad nam govore samo to da se oba osoba dobro zabavlja. Međutim, može biti i usamljena, nesigurna ili zabrinuta, i trebalo bi da imamo na umu i taj deo. Pre nego što pomislimo kako nas sve to smara, možemo da posavetujemo dete da joj napiše nešto lepo u komentaru ili poruci - mala ohrabrenja mogu mnogo da znače.