Šta se desi na netu, ostaje na netu: Opasnost printskrina (ne mora da bude strašno kao što zvuči)

24.oktobarDIGITALNI RODITELJI

Kada šaljemo sadržaj prijateljima, poznanicima, ili jednostavno pišemo novi post za društvene mreže, osećamo mnogo toga. Nekad smo ljuti i zabrinuti, nekad smo toliko srećni da nam se čini da letimo. Kako god bilo, važno je da se setimo da iako imamo kontrolu nad sadržajem koji stvaramo i uklanjamo, neko uvek može da ga printskrinuje, a zatim objavi. To ima i dobru i lošu stranu, a ta saznanja ne treba samo da prenesemo deci, nego da ih i sami budemo svesni.Folder “Printskrin”


Super kod printskrina je to što možete da sačuvate drage delove četa, kad se nešto lepo desi, ili kad je nešto super smešno i mnogo dobra fora. Tako se na primer mladi čuvaju delove četa sa nekim ko vam se sviđa, ili kad su ispali posebno kul. Imala sam folder na telefonu i kompu koji se zvao “Printskrin”. Verovatno nisam jedina.


Dva puta razmislite pre slanja bilo čega


Ne možemo samo mi da printskrinujemo, nego i osoba sa druge strane. I to, ne na samo delovima gde je sve super - tu može da bude sačuvan i deo gde smo bili jako tužni ili povređeni pa smo otkrivali tuđe tajne, na primer. Tu mogu biti i mnogo ličnije stvari, koje ne smete ni da zamislite van telefona. Znam da verovatno verujete osobama kojima ih šaljete, ali razmislite dva puta pre nego što to uradite, i naučite decu da učine isto.


Sve ostaje na netu, sve može da se “skine”


Setite se i mogućnosti da se sve što šaljete “skine”, a zatim deli dalje čak i ako vi to ne želite. Zvuči zastrašujuće, ali ne mora da bude - sve što treba da uradimo je da se setimo svih ovih stvari pre nego što bilo šta podelimo, i budemo primer svojoj deci.