Šta roditelji treba da znaju o virtuelnoj stvarnosti?

11. Februar

Sada kada su napokon stigli VR uređaji, dobra ideja je da počnete razmišljati o tome kako da upravljate VR kada vam pokuca na vrata. Virtuelna stvarnost vas može naterati da mislite i osećate stvari za koje znate da nisu stvarne. Drugi mediji mogu vam dati osećaj da ste tamo - što se naziva psihološkim prisustvom - ali ne u onoj meri u kojoj to može VR. Ova jedinstvena sposobnost je ono zbog čega je toliko važno naučiti više o kratkoročnim i dugoročnim efektima tehnologije na decu.


Analiza 28 globalnih studija iz 2008. godine utvrdila je minimalno pozitivnu korelaciju: nisu pronađeni dokazi da se vremenom akumulira šteta od igranja nasilnih igara. “Video igre ne dovode do nasilja ili agresije” pokazala je ponovna analiza podataka prikupljenih od više od 21 000 mladih ljudi širom sveta.

U virtuelnoj stvarnosti je sve intenzivnije. Budući da mozak obrađuje iskustva virtuelne stvarnosti slično onom kako obrađuje stvarno iskustvo, može izazvati osećaj straha, anksioznosti, dezorijentacije - kao i radost i uzbuđenje. Takođe, VR likovi mogu biti uticajniji od likova koje deca vide na televiziju - što može imati pozitivne ili negativne efekte, u zavisnosti od poruke. U najgorem slučaju, decu izlaže intenzivnom i možda neprikladnom sadržaju koji se oseća previše „stvarnim“.

Dugoročni efekti VR na razvoj mozga nisu poznati, što se tiče i roditelja i profesionalaca. 60% roditelja kaže da su bar „donekle zabrinuti“ da će njihova deca doživeti negativne efekte na zdravlje dok koriste VR. Zato se stručnjaci zalažu za umerenost i nadzor, kao uostalom i za sve sadržaje.

U najgorem slučaju, decu izlaže intenzivnom i možda neprikladnom sadržaju koji se oseća previše „stvarnim“.

Dugoročni efekti VR na razvoj mozga nisu poznati, što se tiče i roditelja i profesionalaca. 60% roditelja kaže da su bar „donekle zabrinuti“ da će njihova deca doživeti negativne efekte na zdravlje dok koriste VR. Zato se stručnjaci zalažu za umerenost i nadzor, kao uostalom i za sve sadržaje. .

Iako još nemamo sve odgovore na pitanje kako VR deluje na decu, znamo dovoljno da razmotrimo neke prednosti i nedostatke. A da li deca koriste VR putem mobilnog uređaja, ili na konzoli kao što je PlayStation, na potpuno izmišljenoj radnoj površini poput Oculus Rift ili u arkadama tržnog centra, smernice vam mogu pomoći da vaša deca imaju bilo kakvo VR iskustvo sigurno i zabavno.

Dugoročni efekti VR na razvoj mozga nisu poznati, što se tiče i roditelja i profesionalaca. 60% roditelja kaže da su bar „donekle zabrinuti“ da će njihova deca doživeti negativne efekte na zdravlje dok koriste VR. Zato se stručnjaci zalažu za umerenost i nadzor, kao uostalom i za sve sadržaje. .Evo nekoliko saveta. Obratite pažnju na starosne granice. Proverite preporučenu starost na paketu slušalica. Ne dozvoljavajte maloj deci da koriste proizvode dizajnirane za stariju decu. Minimalna starost se ne zasniva na medicinskim dokazima o štetnim efektima na mozak i vid, ali proizvođač najbolje zna za koga je proizvod najsigurniji. Pametno birajte igre. Budući da iskustvo VR igre može biti intenzivnije od uobičajenih igara, još je važnije proveriti recenzije da biste bili sigurni da su igranje, sadržaj i tema primereni vašem detetu. Neka bude na sigurnom. Кada navučete zaštitne naočare, orijentišite se u sobi dodirivanjem zidova; držite se kratkih sesija dok ne saznate kako na vas utiče VR; ako je moguće, sedite; pomerite nameštaj s puta i neka pored vas bude još jedna osoba kao podrška. Obratite pažnju na osećanja - i fizička i emocionalna. Ako vam je mučno u stomaku, pojave se vrtoglavica, isceđenost ili tuga, ljutnja ili uznemirenost - odmorite neko vreme. Razgovarajte o iskustvima. Budući da se VR čini tako stvarnom, pravo je vreme da porazgovarate o onome što je vaše dete doživelo u igri. Pitajte kakav je osećaj, kakve su razlike između VR i običnih igara i kako mu VR pomaže da se povežete sa tuđim iskustvima stavljajući ga u tuđe cipele. Pronađite mogućnosti; izbegavajte zamke. Ne dozvolite deci da igraju igre koje oponašaju VR iskustva koja ne biste želeli da imaju u stvarnom životu, poput upotrebe nasilnog oružja. S druge strane, iskoristite VR koji decu izlaže stvarima koje obično ne bi mogli da vide, osete i nauče, poput posete nekoj stranoj zemlji.