Šta roditelji širom sveta misle o tehnologiji u digitalnom dobu?

09.decembar DIGITALNI RODITELJI

Roditeljske brige poznate su svim generacijama, ali danas mame i tate imaju dodatne izazove koje pred njih stavlja digitalno doba. Jedno strano istraživanje kaže da mnogi od njih misle da je sada mnogo teže vaspitavati decu nego ranije, ali je zanimljiv podatak da to u mnogo večoj meri misle roditelji koji imaju preko 50 godina, 71%, dok oni koji su mlađi u manjoj meri imaju taj stav.Šta roditelji smatraju izazovnim?
Istraživanja su pokazala da su digitalna revolucija i društvene mreže roditeljima na svim tačkama planete donele iste teme za razmišljanje.

● Neki roditelji ne razumeju dobro tehnologiju, i ne umeju da je adekvatno koriste
● Deca imaju manje strpljenja i navikla su da odmah dobiju ono što žele
● Deca se manje druže na igralištima i parkovima, a više u onlajn svetu
● Društvene mreže čine tinejdžerske izazove težim
● Strah od toga da će stranci komunicirati sa njihovom decom na netu
● Dostupnost informacija
● Veći pristup informacijama koje ne moraju uvek biti tačne
● Strah od toga da dete može da pristupi neprimerenim i uznemirujućim sadržajima

Zašto neki roditelji smatraju da je danas ipak lakše?

● Tehnologija im pomaže kada imaju obaveze u kući, poput kuvanja, a deca su oko njih
● Deci koja imaju poteškoće u učenju mnogo mogu da znače smartfon, aplikacije, tableti ili raznovrstan prilagođen sadržaj dostupan onlajn
● Neki roditelji misle da tehnologija njihovoj deci pomaže da budu pametnija i uče brže
● Dostupna je literatura za roditelje koja im pomaže da lakše razumeju svoju decu
● Postoji puno korisnih informacija o dečjoj psihologiji
● Tu je i stav da uz pomoć interneta, smartfona i računara lakše prate šta dete radi onlajn, kao i gde se nalazi kada je napolju

Svako ima svoj način korišćenja tehnologije
Neki roditelji svoju decu u većoj meri usmeravaju na igre napolju, a neki možda mnogo više uživaju u jednoj partiji igrice na računaru sa detetom. Ono što je u tom procesu važno jeste povezivanje roditelja i deteta, zajedničko igranje i učenje, a ne merenje kvaliteta roditeljstva prema tome ko je manje ili više vremena proveo onlajn.

Promene mogu biti dobra stvar
Sumnje su normalne, one znače da je njima stalo da deca u svom odrastanju u vremenu interneta dobiju najveću moguću podršku, inspiraciju i ohrabrenje, a da pri tome bude što manje trenutaka razočarenja ili tuge. Briga je nešto što je sasvim očekivano, a možda podstiče i pronalaženje ravnoteže, odnosno daje roditeljima energiju da svakoga dana tragaju za njom, i da menjaju svoj pristup vaspitanju, tehnologiji ili svakodnevici kada primete da je to potrebno.
Zato je na svakom roditelju da uči svakog dana od svoje dece i samostalno, da bude otvorenog duha. Tako će izazovi koje digitalno doba nosi postati prilike za rast čitave porodice, u kome ima mnogo više mesta za smeh nego za brigu.