Šta moje dete radi onlajn?

09.novembarIrena Mučibabić - pedagog

Internet. Šta je to internet danas? Definitivno, to je nov član porodice kojeg postajemo svesniji onog trenutka kada naše dete/deca počinju da provode više vremena sa njim nego sa nama.Zatvaranje u sobu, slušalice na ušima, mobilni u rukama, pa čak i kada idu u toalet, brzo spuštanje otvorenog taba u minimize kad ulazimo u sobu, samo su neke od situacija koje su više nego poznate svakom roditelju čije dete zna već neko vreme da koristi internet. Sve ostalo na internetu mnogima je strano i ne uviđaju koliko krije dobrih, ali i loših stvari o kojima vaša deca mnogo više znaju nego vi.

Koliko često starijim ukućanima u porodici prolete kroz glavu one rečenice kojih se pribojavaju mnogi roditelji da izgovore pitajući se ,,Šta to sada moje dete gleda na kompjuteru'' ili ,,Ko su njegovi internet prijatelji?'', ,,Sa kim sada razgovara dok su mu slušalice na ušima?'', pa se zapitamo ,,Da li taj drug ima ime?'', ,,Zašto ga nikad ne oslovljava?'', ,, Zašto je stavio šifru na kompjuteru?'', ,,Da li da ga pitam ili ne?'', ,,Zašto sve manje komunicra sa nama?'' ... I tako dok se u našim mislima nižu pitanja na koja ne znamo odgovore, možemo konstatovati da smo iz dana u dan sve zabrinutiji, a ta zabrinutost postaje sastavni deo života dok isčekujemo dan kada će sve to proći samo od sebe. 


Zabrinutost nikada neće proći do kraja, ali može biti manja, ako sa svojim detetom ili decom pokušate da nađete odgovore na pitanja koja vas muče vezano za internet ili društvene mreže, i sve ono što vaše dete prati na ovom polju.

Čim primetite promene u ponašanju vašeg deteta važno je odmah reagovati, jer iako one možda nisu vezane za neke neprijatne situacije iz onlajn okruženja, definitivno su poziv za pomoć tokom detetovog odrastanja. Sadržaji oko kojih možete fokusirati komunikaciju ne moraju biti direktno vezani za vaše dete i promene koje ste uočili. Ona može da se započne i sa temom za koju sigurno znate da će vaše dete zanimati, kao npr. sport, ili neki hobi, ili pak omiljeni muzičar, glumac…

Zajedničko gledanje nekog filma, dokumentarne emisije ili razmena mišljenja o nekom jelu, garderobi, najaktuelnijim trendovima u svetu mode i filma, lep su povod za uspostvljanje dobre komunikacije. Tokom razgovora nametnite i temu bezbednosti na internetu kroz neki primer koji je vama poznat.

Mediji skoro svakodnevno objavljuju vesti vezane za zloupotrebu interneta od prevara, krađe identiteta, zloupotrebe dece… Upoznajte se sa nekom od situacija preko medija kako bi mogli diskutovati sa svojim detetom o istoj. Pitajte svoje dete šta misli o tome. Pokažite zabrinutost zbog činjenice da takve situacije mogu da se dese. Zamislite da se to vama dešava, pa pokušajte da kroz razgovor opišete kako biste se vi osećali da se nalazite npr. u situaciji da vas neko uznemirava putem društvenih mreža, da vam šalje neprimerene poruke, ili pak da zahteva od vas da uradite nešto.

Ukažite detetu da biste vi i na koje načine, zatražili pomoć. Važno je istaći da u ovim situacijama ni vama kao odrasloj osobi ne bi bilo prijatno i da bi sigurno tražili da vas neko zaštiti. Pitajte svoje dete šta bi ono uradilo da mu neko preti ili šalje uznemirujuće poruke preko društvene mreže na kojoj ima otvoren nalog.

Pokušajte da u razgovoru sa detetom istaknete da su ovo situacije koje su stresne i da je važno brzo reagovati kako se one ne bi nastavile i usložile. Ponudite pomoć detetu, ukazujući mu da ako se nađe u ovoj ili sličnoj situaciji da ćete zajedno naći izlaz iz nje.

Jedan razgovor na ovu temu bezbednosti na internetu nije dovoljan. Važno je tokom razgovora ukazivati detetu da ste tu za njega i u ovakvim situacijama, da mu možete pomoći kako bi ono bilo bezbednije u onlajn okruženju.

Česti razgovori, razmena mišljenja, diskutovanje sa decom u porodičnim okolnostima jača odnos roditelja i deteta, pa kad su ti razgovori učestali lako je nametnuti i teme naše i njihove bezbednosti na internetu.