Šta je “Internet of Things” i kako to vide milenijalsi i generacija Z?

25.januar DIGITALNI RODITELJI

O pitanju šta sve može da bude posmatrano kao IoT mogu da se pronađu različiti odgovori, od povezivanja termina sa industrijskom automatizacijom i robotikom, do smartfona i drugih pametnih uređaja koje koristimo u kući. Najčešće se misli na gedžete i različite tehnologije koje se koriste u kući, poput klime koja automatski prilagođava temperaturu u sobi. Tu spadaju i podaci koje možemo da prikupimo na aplikacijama poput one koja meri koliko smo spavali ili koliko smo bili aktivni tokom dana.


Generacija Z

Razumevanje ovog fenomena je naravno, različito u odnosu na generacije, i one različito koriste mogućnosti koje im moderna tehnologija nudi. Za šta mladi iz generacije milenijalsa i Z koriste IoT?

Oni IoT koriste za komunikaciju sa prijateljima, najpre društvene mreže, a u njihovoj svakodnevici prisutni su asistenti poput Cortane i Alexe kao i platforme za muziku. Tu su i različite aplikacije i programi koji im pomažu u učenju, a takođe se u školskoj nastavi koriste laptopovi i tabelti. Oni vole gedžete ali nemaju uvek novca da ih kupe pa ih uglavnom to sprečava da imaju onoliko pristupa IoT-u koliko bi želeli.

Milenijalsi

Oni su stariji od generacije Z i neki od njih su na fakultetima dok drugi uveliko rade, pa imaju i vše mogućnosti da prate najnovije trendove kada je reč o tehnologijama koje su dodatno usavršene. Međutim, veliki broj njih je pažljiv kad je u pitanju IoT, najpre zbog brige o pitanju bezbednosti podataka. Ali, svakako ih i oni koriste najpre za rad i komunikaciju sa prijateljima, kao i za edukaciju.Pitanje bezbednosti

I jedni i drugi uživaju u mogućnostima koje nude na primer, pametni satovi ili telefoni, a manje ih zanimaju neki pametni uređaji koji se tiču funkcionisanja kuće. Sa druge strane, veliki broj njih svestan je pitanja zaštitite podataka i privatnosti, jer, da bi ovi uređaji mogli nesmetano da rade, neophodan je, na primer pristup kameri ili mikrofonu telefona što možda ne odgovara svakome. Mladi iz ovih generacija su svesni pitanja koja se pokreću u svetu u odnosu na privatnost korisnika i podatke koje o korisnicima ovih uređaja prikupljaju, na primer, aplikacije. Bez obzira na to, oni uživaju u mogućnostima koje im IoT nudi, od edukatvnih do zabavnih.

Iz njihovog pristupa svemu tome mogu da uče i roditelji, ali i nastavnici, jer oni pokazuju koliko je važno da budemo upoznati sa mogućim rizicima u bilo čemu što koristimo, kao i da ne dopsutimo da nas strahovi spreče u istraživanju, konstantnom učenju i ispunjavanju svojih potencijala.