Šta je ghosting i zašto ljudi nestaju

Pričamo o jednom od najtežih oblika zlostavljanja na internetu. Šta je ghosting i zašto neko odluči da samo nestane, koje su posledice po žrtvu?

 

Ghosting se dešava kada neko prekine svu onlajn komunikaciju sa nekim drugim, i to bez objašnjenja. Umesto toga, kao duh, osoba jednostavno - nestane. Fenomen je uobičajen na društvenim medijima i sajtovima za upoznavanje i dešava se češće nego ikad. Ali, termin se takođe može koristiti za bilo koju situaciju u kojoj osoba naglo prestane da komunicira ili da se pojavljuje, na primer kada prijatelj počne da ignoriše vaše poruke.

 

Pošto duhovi odlaze bez objašnjenja, žrtva se oseća nesigurno i izolovano. Naglo nestajanje osobe može ostaviti lažan utisak da je to čista pauza, ali je zapravo prilično teška trauma koja onog ko ostaje, ostavlja zbunjenima i vrlo poljuljanog samopouzdanja. Ghosting čini da se ostavljena osoba oseća odbačeno, često kao, doslovno, smeće. Takav osećaj dovodi do osećaja niskog samopoštovanja, anksioznosti, depresije, samookrivljivanja.

 

Kada neko ode bez objašnjenja, osoba koja je ostavljena ne može da razgovara i sagleda šta je pošlo po zlu. Što je još gore, ostavljena osoba ne može da uči iz iskustva, a to može dovesti do dugoročnih problema sa mentalnim zdravljem.

Iako nestajanje nikada nije pravi način za raskid, razlozi zašto neko to čini mogu biti komplikovani. Jedino što ima smisla da neko nestane jeste ako se oseti ugroženim. Ali, sva druga objašnjenja se razumno pripisuju nedostatku empatije ili jednostavnoj nebrizi za drugu osobu u odnosu.

To znači da osoba koja nestaje samo stavlja svoje emocionalne potrebe na prvo mesto, tako da to možete posmatrati kao sebično. Vi se možda i dopadate vašem duhu, ali njegova potreba da svoja osećanja i potrebe stavi na prvo mesto jednostavno je jača od svakog osećanja.

A to je labava uteha za nekoga ko pokušava da se oporavi od gostinga.

Duh zapravo sebi omogućava izbegavanje sukoba, objašnjenja i introspekcije. Duh jednostavno izbegava da bude ljubazan i saosećajan.

U slučaju da vaše dete bude žrtva gostinga, možete da pomognete i to baš mnogo. Pre svega, potražite pomoć psihologa jer je ovaj vid zlostavljanja zaista veoma težak i ostavlja teške posledice. Pomozite detetu da se fokusira na shvatanje da se ne radi o njemu i da ne može da kontoliše tuđe ponašanje. Ali, može da nauči da kontroliše  svoju reakciju na to i da preuzme vlasništvo nad svojim ponašanjem.

I, najvažnije, pomozite detetu da se fokusira na budućnost. U trenutku kad je žrtva gostinga, dete ne vidi nikakvu budućnost, ali dajte male naznake da će biti bolje. Možete da kažete: “OK, sad je loše, ali za dva meseca ćeš biti malo bolje”. I nastavite zajedno, uz punu podršku, strpljenje i ljubav do tog drugog meseca. Za sve je potrebno vreme, a uz podršku porodice i prijatelja, vreme brže prođe.