Šta je “emotivni wellness”?

05. Avgust

 

Klinci treba da nauče da su važni i neophodni ovom svetu. Šta podrazumeva pojam “emotivni wellness” i kako da naučimo decu ljubaznosti, empatiji, držanju do sebe, kreiranju sopstvenog mišljenja?

 

Mi smo kao roditelji često skloni da se više usredsredimo na ključne statistike rasta svoje dece, poput rezultata u školi, težine, visine.

Kao supermame i supertate, imamo više linija odgovornosti na poslu i kod kuće. Često se nalazimo pod pritiskom vremena za komunikaciju i razumevanje kroz šta prolaze naša deca.

Zato je neophodno da svakog dana odvojimo malo vremena da bismo negovali emocionalno zdravlje svoje dece. Ako to uradimo od malih nogu, pomoći ćemo im da odrastu u zdrave odrasle osobe.

 

Zašto je emotivni wellness važan?

Emocionalno zdravlje odnosi se na sposobnost osobe da se nosi sa svakodnevnim životom. Uključuje način na koji osećaju sebe i kako reaguju na sve što se dešava oko njih.

Između ostalih dimenzija wellnessa, emocionalni wellness nije samo najteže kvantifikovati, već je i najvažnije. Emocionalno uravnotežena osoba je ona koja ima svest o svojim osećanjima i sposobna je da ih obradi na zdrav način. Emocionalno blagostanje je podjednako važno kao i fizička spremnost za klince koji rastu i za adolescente.

Dobro mentalno i emocionalno zdravlje omogućava detetu da razvije fleksibilnost za sve što život donosi pred njega. Poslednjih godina zabeležen je drastičan porast slučajeva anksioznosti i depresije kod dece i mladih. Uzroci su različiti i mnogobrojni, poput pritiska vršnjaka, uticaja društvenih medija, uzbudljivih video igara, zavisnosti od interneta i video igara.

Zato je veoma bitno da se deci rano usade prave veštine, tako da nauče da se snalaze i brinu o svom emocionalnom blagostanju.

 

Poznate prednosti negovanja emocionalnog zdravlja kod dece su sledeće:

 

  • Bolji akademski učinak

Prema nedavnom istraživanju kompanije Microsoft, oko 79% nastavnika vidi emocionalno blagostanje kao važan faktor akademskog uspeha. Psihički spremno dete biće sposobno da jasno misli i tako bolje uči i prilagođava se. To će pomoći deci da se istaknu u svakodnevnim aktivnostima, uključujući školske.

 

  • Izbegavanje lošeg ponašanja

Način na koji se vaše dete oseća uticaće na način na koji deluje. Klinci često naginju besu i ponašaju se loše u situacijama u kojima se ne snalaze dobro. Pravilna i zdrava komunikacija sa detetom pomoći će vam da razumete i negujete osnovni uzrok ovakvog ponašanja traženja pažnje. Preduzimanje koraka za rešavanje iznenadnih promena raspoloženja i lošeg ponašanja deteta može mu pomoći da izraste u odgovornog i srećnog čoveka.

 

  • Izbegavanje autodestruktivnog ponašanja

Deca sa dobrim emocionalnim zdravljem ređe će se prepustiti autodestruktivnom ponašanju. Neprepoznata anksioznost, bes i drugi problemi mentalnog zdravlja poput emocionalnog bola ili traume često dovode do autodestruktivnog ponašanja dece (prepuštanje drogama, seksu itd.) Kroz komunikaciju i dijalog sa detetom, razvijate njegovu svest o štetnom ponašanju i posledicama, a istovremeno jačate njegovu ljubav premi sebi u najlepšem mogućem smislu.

 

  • Podizanje samopouzdanje

Uravnoteženi emocionalni wellness doneće pozitivan pogled na život i dati vašem detetu samopouzdanje. Ako je dete emocionalno nestabilno, patiće i njegovo osećanje samopoštovanja i sopstvene vrednosti. To može dovesti do negativnog ciklusa koji još više smanjuje njegovo samopouzdanje. Stoga je važno obratiti pažnju na njegovo mentalno zdravlje i uložiti sve potrebne napore da neguje emocionalno zdravlje. Na taj način mu automatski “bustujete” samopouzdanje.

 

  • Razvijanje empatije

Empatija je u osnovi ljudskog bića. Deca uče empatiju i to više iz posmatranja i gledanja, nego iz priče. Ako osećaju da ih čujete, veća je verovatnoća da će to isto ponuditi drugima kada odrastu. Ne samo osećaj, već je takođe važno da deca budu u redu sa tim da izraze empatiju. To se može dogoditi samo kada imaju dobro emocionalno zdravlje.

 

  • Razvijanje pozitivnih navika

Dobro emocionalno zdravlje ogleda se u detetovim navikama i ponašanju. Negovanje mentalnog zdravlja i blagostanja kod dece pomoći će da se razviju pozitivne navike poput ljubaznosti, strpljenja, kontrole impulsa.

 

Dobro emocionalno zdravlje utiče na jačanje detetovih sposobnosti za različita polja i pomaže mu da izraste u zdravu odraslu osobu.