Šta je “digital drama” i kako je prevazići?

18.januar DIGITALNI RODITELJI

Kako roditelji mogu da prepoznaju da se digitalna drama dešava, i kako da pruže podršku svom detetu, a kako klinci mogu da razumeju da ono što im izgleda kao nešto strašno, zapravo ne mora da bude?Mnogi roditelji termin digitalna drama povezuju sa nasiljem na internetu, ali postoji razlika jer nasilje na netu podrazumeva povređivanje i uznemiravanje, a digitalna drama je više nešto što se dešava na nivou vršnjačke grupe poznanika i prijatelja. Ona može da podrazumeva stvari poput promene statusa veze kako bi određena osoba to videla i znala da je njoj upućeno iako nigde nije eksplicitno rečeno, kao i recimo, postavljanje komentara o nekome ili nečemu, što može da pokrene diskusiju među vršnjacima. Mladi obično imaju na umu publiku kada postuju ili komentarišu bilo šta pretpostavljajući da će izazvati nekakvu reakciju.

Međutim, ponekad se može dogoditi da digitalna drama preraste u sukob koji se preliva i u oflajn prostor, ili može uznemiriti dete na neke druge načine, iako je možda namera vršnjaka bila šala ili skretanje pažnje na neki naizgled bezazlen događaj ili stav. Čak i ako je sve super i vaše dete se samo zabavlja u tome, dobro je da budete tu kao podrška, spremni da ponudite ljubav i razumevanje. I psiholog preporučuje da dečje probleme shvatamo ozbiljno i da budemo tu za njih:

“Problem koji ima naše dete je za njega najveći problem na svetu. A onda je takav i za nas. Nikada ne treba da ga omalovažavamo, da ga nipodaštavamo i umanjujemo njegov značaj za dete. To što mi ne razumemo fenomen, što su nam neke društvene mreže strane, što nemamo profile i ne “kapiramo” taj jezik, nikako ne znači da je problem manje važan, a njegove posledice manje. Roditelji treba da mu se posvete s punom pažnjom i urade sve što mogu da se problem reši, situacija bolje razume, a dete zadrži svoj mir.”

Evo još nekoliko predloga:


Pomozite im da paze na granice i postupke
Lakše će prevazići svaku digitalnu dramu ako imaju uspostavljene granice i preporuke za ponašanje na netu koje usvajaju u porodici od prvog kontakta sa smartfonom i računarom. Naučite ih da paze šta dele i kako komentarišu, i da ma koliko imali na umu lepu nameru, njihov postupak može da povredi nekoga. Pomozite im da razumeju da je u redu da kažu ako im se nešto ne dopada ili nešto ne žele da učestvuju u tome, kada je reč o onlajn prostoru. Ohrabrite ih da razmisle o posledicama aktivnosti na društvenim mrežama imajući prijatelje do kojih im je stalo i njihove emocije.

Kreirajte vreme za opuštanje
Digitalna drama može da podstakne dosta komentarisanja, prepiski i deljenja među mladima, a u sve to oni ulaze potpuno se posvećujući, i tada svaka rečenica ili postupak, čak i nešto tako malo poput emotikona, može da ima ogroman značaj. Pomozite im da malo izađu iz tog kruga i opuste se kako bi se udaljili od situacije koja u njima podstiče želju za različitim reakcijama onlajn. Prošetajte zajedno i uživajte u tišini, ili porazgovarajte o tome šta se dešava onlajn, ako dete to želi. Posvetite se nekoj omiljenoj zajedničkoj aktivnosti, zabavljajte se, smejte se. Vašem detetu sigurno će biti lakše da se posle toga vrati u dešavanja onlajn, a možda i oseti kako nije baš toliko “strašno” kao što je u prvi mah izgledalo kada je njihov najbolji prijatelj samo seen-ovao poruku koju su poslali.

Setite se da je za njih svet onlajn neodvojiv od “realnog”
Za starije generacije koje su se kasnije susrele sa digitalnim mogućnostima i internetom, i dalje postoji podela na svet van neta, i onaj onlajn. Za mlađe, to je sasvim spojeno, i oni telefon, niti dešavanja na njemu ne vide kao nešto što ih uvodi u neku drugu realnost, već kao deo svakodnevice. To što vi niste tako odrastali nije razlog da im kažete kako “to nije stvarnost nego internet”/”opusti se malo, to će sve da prođe”. Pokažite želju da saznate više o njihovom svetu koji je podjednako oflajn i onlajn, pitajte ih o svemu i slušajte pažljivo šta vam govore.

Ako je njima važno neka uvek bude važno i vama
Čak i ako to znači da je njihova simpatija “samo” promenila profilnu fotografiju. Kada deca odrastaju sve je važno, i baš u tim trenucima koji deluju kao nešto nebitno, njima je potrebna najveća podrška. Ako vam satima pričaju o tome šta je neko napisao u komentaru, podstičite ih da opišu zašto im je to tako važno, šta misle, kako se osećaju, šta bi oni uradili drugačije da su na mestu te osobe. Pustite ih da vas uvedu u svoj svet, gde je svaka reč i reakcija nešto što ima posebnu težinu, i gde su njihovi prijatelji centar sveta i dešavanja. Uživajte u saznanju da imaju poverenja u vas, i poštujte ga. Koristite razgovore za podsticanje dalje diskusije i razmenu mišljenja, i nikada im nemojte reći “ma hajde, nije toliko strašno”/“ne znaš ti šta su pravi problemi, čekaj samo”. Dopustite sebi da osetite kako je bilo vama u njihovim godinama, i da zaista osetite snagu svih novih iskustava koje nosi odrastanje.