Šta da radite ako vidite da je prijatelj vašeg deteta postavio nešto neprimereno na društvenim mrežama?

08.decembar DIGITALNI RODITELJI

Klinci uglavnom ne vole da ih roditelji prate na društvenim mrežama pa se sklananju na one koje starije generacije manje posećuju, ili prave po nekoliko profila, pa imaju jedan za koji zna porodica, a neke druge za koje znaju prijatelji. Ipak, dogodi se da ih prate ne samo njihovi, već i roditelji njihovih drugara. Osim što je tako moguće videti razne fore koje nisu najjasnije roditeljskom oku, pa i fotografije iz provoda, tu mogu da se nađu i stvari koje mogu da stave u nedoumicu, šta je najbolje uraditi - neprimeren sadržaj na primer.Ukoliko se nađete u situaciji da ste na društvenim mrežama naišli na sadržaj prijatelja vašeg deteta koji vas je uznemirio i zabrinuo, možda će vam pomoći ovi saveti.

Podelite to sa svojim detetom
Vaše dete možda ima neko sasvim svoje viđenje drugara koji je takav sadržaj podelio. Zato slobodno prvo popričajte sa njim i pitajte šta misli, kako se oseća i da li je možda (ukoliko je neka bezazlenija stvar u pitanju) reč o nekoj njihovoj internoj šali.
Razgovor sa detetom savetuje i jedna psihološkinja:
“Zavisi o kakvom se sadržaju radi. Ukoliko neko vređa drugare ili bilo koga drugog, koristi neprimerene reči, nepristojno se ponaša - popričamo sa našim detetom (do koga je ovaj sadržaj došao ili će doći), ne osuđujući već postavljanjem pitanja: Da li je ovo u redu? Da li su ove reči adekvatne? Kako bi se ti osećao da su tebi upućene ovakve reči? Da li si ti nekada nekome pisao ovakve stvari? Šta možemo sada da uradimo?”

Posavetujte se sa drugim roditeljima
Pitajte roditelje u koje imate poverenja da li su nekada videli nešto slično i šta su tada uradili. Razgovor sa njima može da vam pomogne da lakše razumete situaciju, a možda i kontekst u kom je sadržaj postavljen (trend među klincima na primer). Takođe ih zamolite da provere sa svojom decom da li su upoznata sa nečim sličnim, i šta su njihovi predlozi, kako svemu tome pristupiti. Ponekad je vršnjačka grupa koja najbolje razume decu svojih godina, najbolje mesto gde možete da potražite savet, ili bar, novi ugao gledanja na stvari.

Kontaktirajte roditelje deteta
Ako je sadržaj duboko uznemirujuć (nasilje, pornografija) pronađite kontakte roditelja deteta, moguće je da za to nisu znali i da im vaše upozorenje bude vrlo značajno u boljem razumevnaju sopstvenog deteta, praćenju njegovog ponašanja, ali i pružanju podrške koja je možda potrebna.
Preporuka psihološkinje je da upravo sa roditeljima deteta sve proverimo:
“Ukoliko je postovan neki erotski sadržaj, neprimeren, uznemiravajući za psihu dece koja prate to dete, kao i za samo dete koje je nesmotreno postavilo tako nešto, treba pozvati roditelje dece (danas je lako doći do kontakta svih roditelja jer su svi u odeljenskim Viber grupama), istražiti da li je dete samo postavilo takav materijal ili mu je hakovan profil. Ukoliko je “ukraden” profil, odmah treba prijaviti slučaj Jedinici za visokotehnološki kriminal. Treba što pre sanirati posledice po mentalno zdravlje i deteta koje je stavilo nešto neprimereno na društvene mreže (ta slika ili video ga može obeležiti za ceo život), ali i dece koja ga prate a kojima taj sadržaj može uneti veliki nemir.”

Razgovarajte sa stručnjacima
Pored svih ovih koraka uvek možete da kontaktirate psihologa kome verujete i potražite savet. Roditelji se često zabrinu jer žele samo najbolje za svoju decu, i takve situacije u njima pokreću sumnju “šta ako moje dete uradi nešto slično”, “da li sam ja dobar roditelj”. Podrška psihologa može da bude dragocena jer situaciju posmatra objektivno, svestan mehanizama koji mogu da vam pomognu da i sami sve razumete u većoj meri racionalno nego emotivno ili iz pozicije straha. Samo ako i sami imate podršku i sigurnost možete to isto da ponudite vašem detetu, i sasvim je u redu da dodatnu snagu, energiju i ohrabrenje potražite u razgovoru sa psihologom.

Budite podrška svom detetu
Naglasite svom detetu da mu verujete i da ćete mu uvek biti podrška, šta god da se dogodi. Razgovarajte o primerenom i neprimerenom sadržaju, odgovornostima koje imamo kada smo na netu, a posebno kada delimo neki sadržaj. Ohrabrite ga da ukoliko vidi nešto uznemirjujuće bez straha može to da podeli sa vama, kao i da uvek može da vas pita za mišljenje da li je nešto što želi da podeli u redu ili ne. Odgovarajte na sva pitanja, a kada nemate odgovore, slobodno recite da ne znate i iskoristite priliku da odgovore potražite zajedno. Trudite se da stvorite atmosferu poverenja, prihvatanja i ljubavi, u kojoj ni jedan sadržaj na netu neće biti pretnja već nešto iz čega ćete zajedno mnogo naučiti.