Šta da radite ako otkrijete da je vaše dete uznemiravalo vršnjake na internetu?

12.novembar DIGITALNI RODITELJI

Roditelji čija su deca izložena nasilju na internetu suočavaju se sa mnogo izazova u nastojanju da im pruže odgovarajuću podršku, i to je situacija o kojoj se sve više govori. U isto vreme roditelji čija su deca ta koja uznemiravaju svoje vršnjake nemaju mnogo opcija kada traže podršku ili savet.Ako ste roditelj čije je dete nekada ispoljilo neki oblik nasilja na internetu, verovatno ste se susreli sa krivicom koju društvo odmah prebacuje na vas. “Gde ste bili dok je vaše dete raslo”, “na šta ste mislili”, “kako ste to svoje dete vaspitali”, i “kuda ide ovaj svet”, sve ovo ste možda već čuli.

Sigurno vam uopšte nije svejedno što ste otkrili neka ponašanja vašeg deteta za koja niste znali, a kada se na to doda prebacivanje krivice okoline, zabrinutost i tuga koju osećate, posebno kada se pojavi pitanje “gde sam to pogrešio/la?”

Može da se dogodi i da pomislite kako nije moguće da je vaše dete tako nešto uradilo, pa odbijate da poverujete školskom osoblju ili nekom drugom ko vam je preneo informaciju.

Kako god da reagujete važno je da pustite prvu buru emocija da prođe bilo da je to krivica ili odbijanje, a potom duboko udahnite i hrabro krenite napred, uz nekoliko saveta koje smo pripremili za vas.

Ostavite sebi malo vremena da se smirite
Ako saznate da vaše dete maltretira vršnjake bilo onlajn ili oflajn možda ćete biti jako uznemireni, zato je važno da ostavite sebi neko vreme da se umirite. Dopustite svojim emocijama da se pokrenu, sva preispitivanja, brigu i strah, odbijanje i nevericu. Prošetajte nasamo, pustite svoju omiljenu muziku, napravite kafu. Ostavite vremena sebi da shvatite šta se dešava kako biste hladne glave mogli da razmislite o narednim koracima.

Tek onda pozovite partnera/ partnerku ili nekog člana porodice
U redu je da pozovete bilo koga ko vam je podrška. Neka taj razgovor bude samo prostor za bolje razumevanje informacije i deljenje osećanja sa bliskom osobom. Pokušajte da ne planirate rešenje odmah, samo sagledate sve ono što ste saznali i nastojte da pronađete ohrabrenja koja govore ćete se sigurno snaći u toj situaciji i rešiti je na najbolji mogući način. Tek u nekom od narednih razgovora polako razmislite o mogućim rešenjima.

Porazgovarajte sa stručnjakom
Obratite se psihologu i potražite podršku koja vam je sada neophodna kako biste mogli da bolje razumete svoje dete i pomognete mu. Pokušajte da to uradite pre nego što na bilo koji način o tome pokrenete razgovor sa detetom, jer ćete uz stručne savete biti spremniji da odgovorite na izazov.

Ne vičite na dete i ne pretite
Kada se prvi put susretnete sa detetom posle shvatanja da ono uznemirava vršnjake nemojte da vičete, pretite i pokrećete svađu. Budite smireni i blagi, čak i ako se tako ne osećate. Pokrenite razgovor normalnim tonom i postavite pitanja poput:

Da li te je nešto kod kuće ili u školi uznemirilo u proteklom periodu?
Znaš li da to što radiš čini da se neko drugi oseća jako tužno i povređeno?
Je li ti lakše da mi napišeš umesto da mi kažeš?
Kako se osećaš kada uznemiravaš vršnjake - da li si možda i sam/a tužan/a ili uznemiren/a pa ne znaš kako to da ispoljiš?
Na koji način mogu da ti pomognem da se osećaš bolje?
Šta misliš, koji je najbolji način da rešimo ovu situaciju?


Stavite ljubav i podršku u prvi plan
Naglasite svom detetu da ga volite bez obzira na situaciju, ali da ste se zabrinuli. Podelite kako se osećate i zbog čega njegovo ponašanje nije prihvatljivo. Dobro rešenje može da bude i zajednički odlazak kod psihologa koji može da vam pomogne da bolje rauzumete dete, ali i da dete bolje razume vas.

Iskoristite tu situaciju da ojačate svoj odnos podstaknete razumevanje
Ova situacija nije prijatna ni za roditelje ni za dete ali ona može da se pretvori u priliku za dodatno povezivanje, zbližavanje i razumevanje sa obe strane. Podsetite dete da je voljeno, da vam je stalo do njegovog mišljenja i osećanja, podstaknite ga da uvek dođe prvo kod vas ukoliko ima probleme, i uverite ga da ne treba da se boji ljutnje. Gradite odnos poverenja i ljubavi čak i u izazovnim situacijama poput ove kako biste iz celog iskustva izašli jači, znajući da šta god da se desi uvek možete da se oslonite jedni na druge.