Šta bi danas rekao Gandi?

8.septembar DIGITALNI RODITELJI

“Nema puta ka miru. Mir je put”.
Težio je istini, reševanju problema nenasilnim putem, smatrao je da su istina i odanost najbolje što se svetu može dati. Zbog svoje plemenitosti, dobio je ime Mahatma Gandi, što u prevodu znači “divna duša”.Živeti u turbulentnom 21. veku, kada nas izazovi vrebaju na dnevnom nivou, valjalo bi zastati, udahnuti, prigrliti lepotu u svakom obliku i naći mirne puteve koji će nas voditi kroz život.
Kada imate decu, izazovi su duplo veći, a želja da ih zaštitimo jača je od svake druge. Pustite klince u svet, a u ruke im stavite ljubav, ideju, izbor i sigurnost.

Vršnjačko nasilje je neželjeno, agresivno ponašanje između dece školskog uzrasta koje se vremenom ponavlja ili ima potencijal da se ponavlja, piše portal Educentar.

U osnovi svakog nasilja je zapravo skretanje pažnje deteta na sebe. Bukvalno vapaj. Na nama roditeljima je da istog trena reagujemo da bismo zaštitili i tuđe, ali i svoje dete.

Pogledajte video koji korak po korak objašnjava šta da roditelj uradi kada njegovo dete maltretiraju vršnjaci.

Novosadska novinarska škola kreirala je edukativni video-serijal, koji roditelje na sistematičan način upoznaje sa opasnostima koje vrebaju u onlajn svetu, ali i sa mogućim vidovima prevencije.

Organizacija "Save the Children" je u Srbiji i BiH pokrenula kampanju #MislišDaZnaš sa ciljem da se poveća svest o rizicima i opasnostima sa kojima se deca suočavaju prilikom korišćenja novih tehnologija.

Šta još možete da učinite? Možete da volite svoje dete, da mu beskompromisno pokazujete podršku kad nešto želi da pokuša i kad ne uspe. Da vaš dom bude utočište i sigurnost. Da imate poverenje u svoje dete jer će vam ono uzvratiti mnogostruko. Ne bojte se i ni vaše dete se neće plašiti. Pokažite da ste jaki, sigurni u sebe, tolerantni i oštri kad je neophodno i budite sigurni da je to model po kom će se formirati vaše dete. Uz konkretne savete sa navedenih linkova, obavili ste najbolji posao za sebe i za svoje dete. Spavajte mirno, dobri roditelji!