Šta bi baka rekla? Pet pitanja koja klinci treba da postave pre postovanja

Suočimo se s tim: naša deca će živeti u digitalnom svetu, povezaće se sa prijateljima na društvenim mrežama, radiće na daljinu, virtuelno će učiti o svetu oko sebe i suočavaće se sa etičkim izazovima i zamkama koje tehnologija predstavlja.

 

Sajber maltretiranje, privatnost, slika o telu i mediji, dezinformacije - to su stvarne opasnosti sa kojima se suočavaju naša deca kada uđu u svet društvenih mreža. U ovom digitalnom dobu, najveća usluga našim klincima jeste da ih zpripremimo za iskušenja i posledice sa kojima će se suočiti.

Dakle, osim ako planirate da proterate svoju decu na udaljeno pusto ostrvo bez WI-FI, (verujte, razmotrili smo tu opciju i neizvodljivo je), sasvim je izvesno da će imati minimum jedan nalog na mrežama. Portal Common Sense Media kaže da 75% tinejdžera ima bar jedan nalog, a deca sve ranije traže tu privilegiju. Prema statistici, 11% dece do osam godina koristi tablet, pametni telefon ili sličan uređaj za konzumiranje medija.

Veliko pitanje je: Šta da radite da biste zaštitili decu, a da ih ne sputavate?

Prvo, vreme je da postanete njihov „prijatelj“. Bilo da su na Fejsbuku, Instagramu, Snepčetu u okviru vaših roditeljskih prava je da zahtevate pristup njihovoj stranici na minimalnom nivou prijateljstva. Družite se sa njima i redovno ih pratite. Ali, dobro procenite iil, još bolje, pokušajte da se uzdržite od lajkovanja i komentara „Mama te voli“ na svakoj objavi. U zavisnosti od uzrasta vašeg deteta i njegovog iskustva u korišćenju tehnologije, poznavanje svih njegovih lozinki je takođe razuman zahtev.

 

Kada smatrate da je primereno uzrastu vaše dece da imaju naloge na društvenim mrežama, važno je da imate otvoren dijalog sa njima o granicama, predlozima i neka interna pravila. Na primer, nema objavljivanja provokativnih, fotki u bikiniju, nagih, fotki koje pokazuju lokaciju škole, kuće.

 

Evo pet pitanja koja deca treba da postave i na njih da odgovore pre nego što postuju sadržaj na mreže, a da vam pravo kažemo, to je super ideja i za nas odrasle.

 

  1. Da li bih pokazao ovaj post svojoj baki?

Kada smo bili klinci, nije bilo neuobičajeno da upadamo u nevolju sa roditeljima. Ali, setite se: ako biste pomislili da ćete razočarati ili uznemiriti svoju baku, nije vam bilo svejedno. Zato se dogovorite sa detetom da izabere osobu koja mu je važna i koja je uticajna figura u njegovom životu i podstaknite ga da se zapita šta bi ta osoba mislila o onome što objavljuje.

 

 

 

 

  1. Da li bih to rekao u lice?

Anonimnost može biti opasna kada su u pitanju društveni mediji. Podstaknite decu da objavljuju samo komentare i izjave koje bi im bilo prijatno da kažu nekome u lice. Da, možda misle da je odeća njihovog druga ili drugarice bezveze, ali velike su šanse da nikada to ne bi rekli u lice. To je dobro pravilo za digitalno ćaskanje. I, da se vratimo na staru izreku: ako nemaš nešto lepo da mi kažeš, nemoj mi reći ništa.

 

  1. Da li želim da idem na fakultet / da imam posao jednog dana?

Ovo pitanje teško da će da upali kod mlađe “publike”, ali uverite svoju decu da ne samo budući poslodavci, već profesori na nekom budućem fakultetu mogu da dešifruju ponašanje deteta na mrežama kao neku vrstu autobigrafije. Samo jedan vulgaran, neprostojan, “glup” post može da presudi u dobijanju posla ili da ugrozi upis na faks.

 

  1. Šta ovo govori o mom brendu?

Sve što objavimo na mreži postaje deo našeg ličnog digitalnog “brenda”. Ako dete objavi mnogo negativnih komentara ili negativnog sadržaja, svet počinje da ga gleda kao zloću. Ako na fotkama imaju oskudnu odeću, svet će takođe formirati mišljenje. Svet uvek ima mišljenje, a posebno svet na netu, gde se kriju iza lažnih imena i brutalno komentarišu sve što smatraju nepodobnim. Važno je da naučimo klince da su te fotke zauvek u digitalnom carstvu i da ih je veoma teško rešiti ih se.

 

  1. Da li sam spreman da ovo postane viralno?

Naravno, taj video je smešan kada ga gledaju najbliži prijatelji i porodica. Ali da li će i dalje biti smešno i samo malo neprijatno kada ceo svet to vidi a da vas ne poznaje, ili će postati pogubno? Jedan od najmoćnijih, ali opasnih aspekata nove tehnologije jeste da kada nešto objavimo, naša kontrola nad tim nestaje. Neka budu uvereni da je ono što iznesu u digitalnu javnost, sadržaj za koji im neće smetati da imaju publiku masovnih razmera.

 

Na kraju, svaki roditelj bira šta je prikladno za njegovu decu. Jeste, teško je uzdržati se od novih tehnologija, ali umesto da im uskratimo novu normalnost, hajde da ih naučimo da je vide kao novu priliku za rast, učenje i da ih pripremimo za neizbežan digitalni svet.