Srećan Osmi mart

Međunarodni dan žena 2022. udružuje snage sa ljudima širom sveta kroz #BreakTheBias, svet bez pristrasnosti, stereotipa i diskriminacije. Svet koji je raznolik, pravičan i inkluzivan. Svet u kome se ceni i slavi razlika.

 

Dan žena. Super povod da porazgovaramo o stereotipima i o hrabrim ženama, o ravnopravnosti, ali sve bojimo tako da klinci razumeju zašto je važno da poštuju žene, mame, drugarice, sestre.

 

O razlikama između dečaka i devojčica razgovaramo sa Vukašinom Čobeljićem, psihologom na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

“Čini mi se da su se granice malo pomerile. Ono što je ranije bilo vrlo jasno jeste da su devojčice uvek, što je nekako i očekivano, naprednije u odnosu na dečake i to je uglavnom bilo vezano za početak puberteta. Smatralo se da je skoro svaka devojčica bila “dve godine starija odnosu na svog vršnjaka”.

 

Karakteristično je bilo i to da su kod dečaka problemi uglavnom bili mi to kažemo eksternalizovani, znači uglavnom je to bilo kroz probleme u ponašanju kroz tuče, kroz viku, kroz dreku. Kod devojčica je ranije to bilo više internalizovano, devojčice su povučenije, iznutra to rešavaju, ne toliko manifestno. Kad su postojali problemi ili poteškoće, dečaci to vrlo često otvoreno rešavaju, kod devojčica je to više bilo skriveno pa se neko izoluje, neko se povuče… I moj utisak je da se sada to malo menja. Sada nije više tako velika razlika između procesa eksternalizacije i internalizacija. I kod devojčica danas dolazi do tih momenata da se mnogo situacija rešava i kroz ponašanje, da se ta granica nekako pomerila - kaže Vukašin.

Veliku ulogu u tim razlikama imaju i sterotipi. Naše društvo ima skup ideja o tome kako očekujemo od muškaraca i žena da se oblače, ponašaju i predstavljaju.

Od nas se  očekuje da se ponašamo, govorimo, oblačimo, doterujemo i ponašamo se na osnovu posla koji nam je dodeljen. Na primer, od devojaka i žena se generalno očekuje da se oblače na tipično ženstvene načine i da budu ljubazne, susretljive i nežne. Od muškaraca se generalno očekuje da budu snažni, agresivni i hrabri.

I slike muškaraca i žena u medijima se često zasnivaju na stereotipnim ulogama muškaraca i žena u našem društvu. Pošto stereotipi mogu uticati na to kako deca kreiraju sliku o sebi i kako se odnose prema ženama, važno je da nauče da prepoznaju i razumeju rodne stereotipe.

Da bi dečaci postali dobri muškarci, neophodno je da nauče važnost iskazivanja poštovanja. Učenje sina da poštuje žene počinje u ranom detinjstvu i uticaj roditelja je ključan. Primer koji dajete kod kuće – veza između majke i sina, poštovanje koje otac pokazuje svojoj ženi – uticaće na percepciju poštovanja žena.