Smislite porodične rituale koji će ostati i kad prođe frka

19.mart DIGITALNI RODITELJI

Karantin, izolacija, zatvoreni u četiri zida, tenzija u vazduhu, neizvesnost, nervoza. Sigurno imate još ovakvih reči da opišete trenutnu situaciju u kući i svoja osećanja. Ok. A može i ovako.Miris proleća u vazduhu, sunce greje uprkos svemu, konačno imate vremena na pretek da ga provedete sa porodicom, imate vremena da se smejete, da slušate muziku, da budete u pidžami ceo božji dan ako vam se ćefne i da za ručak pravite palačinke jer nemate obavezu da opet smišljate šta će klinci da ručaju pre nego što odjure u školu.
Ujutru natenane pijete kafu, u tišini, ne jurcate da svuda stignete, nema špica u saobraćaju, nema gužve na poslu... Iskoristite ovaj prinudni odmor na najbolji način. Posvetite se sebi, svojim talentima, interesovanjima, mislima. Uključite decu u svoj svet, zavirite u njihov i napravite zajednički univerzum u kom ćete imati male dnevne rituale, samo za vas, zauvek.

Jutro
Svako u svom filmu, neka bude svako sa svojim mislima i potrebama dok se ne "saberete". A zatim možete zajedno da radite jogu. Pozdrav suncu je super ideja da se krene u dan, a aplikacije Daily yoga for kids ili Meditation for kids pomoći će vam da sa decom uradite fenomenalan set joga vežbi koje će vam izbalansirati um i telo. Zatim spremite doručak zajedno i zajedno doručkujte. Izaberite jutarnju plejlistu i uživajte u svakoj strofi. Zajedno.

Popodne
Pošto ste obavili dnevne poslove (rad od kuće, škola online) ponovo se posvetite jedni drugima. Pogasite sve elektronske uređaje i odvojite neko vreme za razgovor. Pitajte i ispričajte jedni drugima kakav vam je bio dan, šta se lepo dogodilo, čemu ste se obradovali. Možda se neko zaljubio? Posvetite vreme svemu što deca žele da vam kažu i izdvojte vreme da mogu da vam postave sva pitanja koja im padnu na pamet. Taj razgovor zadržite i kad prođe vanredno stanje jer je jedan od najvažnijih karika u zdravom odnosu sa decom.

Veče
Sad već možete da se uključite u virtuelni svet. S obzirom da je policijski čas na snazi od 20h, nema šetanja. Ali, možete zajedno da šetate virtuelnim prostranstvima. Dajte deci i sebi oduška, pregledajte net i društvene mreže, oni neka igraju igrice, šta već volite da radite... A zatim sedite svi zajedno za komp i idite u pozorište, u muzej, na koncert. Ustanove kulture u našoj zemlji omogućile su virtuelne ture po muzejima, prenose pozorišnih predstava, koncerte Filharmonije. Izdvojite vreme da "nahranite glavu" i zadržite taj običaj porodičnih odlazaka u bioskope, pozorišta, muzeje i kad počne stvaran život ponovo. Na duge staze, učinićete svojoj deci ogromnu uslugu.
A najglavnije je da se čitavog dana, kad god vam se ukaže prilika, grlite, ljubite, smejete, pevate, razgovarate. Za stvaranje kvalitetnog, zdravog, toplog odnosa sa porodicom vanredna stanja ne postoje.
Neka vaši klinci budu bezbedni i voljeni. Ostanite kod kuće.