Sharenting: Roditeljski trend sa dve oštrice

Shareting (deljenje) predstavlja situaciju kada roditelj na mrežama deli vesti, fotke, video zapise i informacije o svom detetu. I to činimo dobronamerno i iz više razloga, od kojih su najbitniji ti da volimo svoju decu i ponosimo se njima.

 

Često roditelji, posebno mlađe dece, objavljuju sadržaje u vezi sa svojom decom da bi podelili ili dobili savet. Roditeljstvo može biti teško i „delioci“ često pokušavaju da pronađu najbolji način da pomognu i podrže mlade ljude o kojima brinu.

 

Deljenje može biti odličan način za čuvanje uspomena i podsećanje na njih kasnije. Ljudi često vole da vide svoje fotke i video zapise kada su bili mali, a možda će to voleti i vaše dete.

Objavljivanje događaja i dostignuća na mreži je odličan način da se osvrnemo i zapamtimo trenutke sa decom koji su nam važni, emotivni, zabavni… I pomaže da održimo kontakt sa svojim voljenim osobama, posebno ako žive daleko. Uz saglasnost deteta, deljenje video snimaka i fotografija može biti odličan način da zajedno proslavite lepe trenutke.

Dobra stvar je da sve platforme imaju odgovarajuća i ažurna podešavanja privatnosti i veoma je važno da pratimo iste smernice kao i deca kada je u pitanju zaštita njihovih ličnih podataka na mreži. I treba da znamo još i to da su deca osetljiva na sadržaj koji delimo. Nama se neka situacija može činiti smešnom, zabavnom, preslatkom ili neodoljivom, ali za klince, posebno one u osetljivim pubertetskim godinama, takvi sadržaji mogu biti sramotni, pa je dobro da ispoštujete njihovu želju i ne objavljujete ih.

 

Ključ je otvorena i iskrena komunikacija. Objasnite detetu da nemate nameru da ga osramotite ili povredite i uvek, ali uvek pitajte pre nego što nešto obajvite. Ako se oseća povređeno, obavezno razgovarajte mirno i sa poštovanjem. To će povećati verovatnoću da se uzajamno razumete i da preduzmete pozitivne mere.

 

Idealna situacija je da jedni druge pitate za odobrenje da se nešto stavi na mreže. Isto tako, možda nekad ni vi ne želite da klinci podele neku vašu fotografiju koja je njima super, a vi niste presrećni kako na njoj izgledate ili šta radite. Opet, najbolji način jeste da se složite i da očekivanja i dece i vas budu razumna i realna.

Najveći prioritet uvek treba da bude bezbednost klinaca na mreži.