Seks za početnike: Saveti za razgovor o nevinosti i seksu u tinejdž dramama

Brenda i Dilan, Džoi i Pejsi, Kurt i Blejn. Razgovor sa tinejdžerima o seksu može biti dovoljno izazovan, a kada vide da njihovi omiljeni likovi prvi put doživljavaju ovu intimnost, to može izazvati pitanja na koje roditelji možda nisu spremni da odgovore.

 

U eri streaming televizije, pravila o temama kojima se serija može baviti potpuno su se promenila. Mrežna televizija ima sopstveni skup pravila, uključujući ograničenja vulgarnosti i osetljivog materijala. U prošlim decenijama, emisije usmerene na tinejdžere bile su zatvorene kada je u pitanju seks. Čak je i držanje za ruke bila velika tema. Ali sa pojavom servisa za streaming, tinejdžerske serije napravile su potpuni preokret. Sada tinejdžeri na ekranu mogu da opsuju, konzumiraju “rekreativne” droge i da se zaljube. Ali sa takvom slobodom dolazi i velika odgovornost. I veliko pitanje: kako tinejdžerska serija treba da obradi seksualne teme?

 

Od pristanka preko bezbednog seksa do seksualnog identiteta, tinejdž serije se bave pitanjima vezanim za seks na način koji podstiče razgovor. “Normal people”, “Sex Education”, “Never Have I Ever”, “Euphoria” spadaju u sam vrh pozitivnih primera tinejdžerskih serija na temu seksa dostupnih na strimingu.

I sad drugo veliko pitanje: kako da razgovarate sa klinicma o škakljivim temama? Pre svega, zaboravite na neprijatnost i tabue. Deca su danas otvorena za razgovore i to pre svega zahvaljujući nama roditeljima koji smo generalno vaspitavani tako da ne pričamo baš mnogo otvoreno sa našim roditeljima o seksu. Mi koji smo danas roditelji, mnogo smo otvoreniji za priču sa našom decom i evo kako se to radi:

Bez obzira da li vaši tinejdžeri gledaju ili ne sadržaje koji imaju seks za temu, budite sigurni da će čuti šta se tačno dogodilo u seriji preko društvenih mreža, prijatelja u školi ili nekog drugog medijskog izveštavanja. Koliko god želimo da zaštitimo svoju decu od ovih osetljivih tema što je duže moguće, ponekad nas mediji preduhitre.

 

Evo kako da pripremite dete:

  • Priznajte da su seks i seksualnost deo naše kulture: Naša deca odrastaju u svetu gde su tinejdžerski seks, ekspanzivna seksualnost, rodni identitet, kontrola rađanja i tinejdžerska trudnoća deo kulture. Više nisu skrivene i te teme se svakodnevno pojavljuju u filmovima, emisijama i YouTube kanalima, u školama i u politici. Pomaganje deci u navigaciji u tim burnim vodama deo je našeg posla kao roditelja. Koliko god glas medija bio glasan, naš glas mora biti glasniji. Pitajte decu: Koje su posledice seksa u stvarnom životu i kako se one razlikuju od onoga što vidimo u medijima? Kako se seks koristi za prodaju proizvoda – uključujući emisije, serije i filmove?

 

  • Razgovarajte o nevinosti: U vreme kada deca postanu dovoljno stara da gledaju većinu tinejdžerskih TV drama, verovatno znaju činjenice iz života. Ali tinejdžeri smatraju da je sramota razgovarati o seksualnim iskustvima sa roditeljima jer ili ne žele da roditelji budu uključeni u njihovu nadolazeću seksualnost ili zato što razgovor može opasno da se približi ličnom iskustvu. Predlažemo da budete jasni u vezi sa sopstvenim vrednostima koje se odnose na stvarni život - a korišćenje TV lika kao polazne tačke može olakšati diskusiju i roditeljima i tinejdžerima. Takođe možete istaći da bez obzira šta mislite o godinama ili seksualnoj orijentaciji omiljenih likova, postoji razlika između povremenih veza i odluka zasnovanih na ljubavi i nameri.

 

  • Razmislite o tome kako se odnosi prikazuju u seriji: Dok se većina drama orijentisanih na tinejdžere trudi da „prvi put“ prikaže nežno, filmski, čitav niz drugih odnosa odigrava se na malom ekranu. A deca su pod uticajem ponašanja tih likova. “Glee” je bila jedna od prvih tinejdžerskih drama koja je prikazivala istopolne tinejdžerske veze na isti način kao i one suprotnog pola. Druge serije su predstavile likove koji se bave vezama za jednu noć, apstinencijom i nasiljem u porodici. Bez obzira na to kako vas svaka situacija pogodi, to je prilika da razgovarate o uverenjima i očekivanjima vaše porodice, kao i o tome kako reagovati na ovakve odnose u stvarnom svetu. Bez obzira u šta vaša porodica veruje, od ključne je važnosti da naglasite svojoj deci da je svako maltretiranje, prozivanje ili uznemiravanje nerazumno i štetno. I pobrinite se da deca znaju gde mogu da traže podršku ako im je potrebna dodatna pomoć u vezi sa bilo kojom od ovih osetljivih tema vezanih za odnose.

 

  • Učinite ih medijski pismenim. Posebne epizode koje prikazuju tinejdžere koji imaju seks privlače veliku pažnju. Pomozite deci da shvate uzbuđenje oko TV emisija, filmova i muzičkih umetnika koji koriste seks kao sredstvo prodaje. Zamolite decu da razmisle o tome da li priča „prvi put“ ima smisla za likove – ili je to promotivno sredstvo? Takođe, ko učestvuje u kreiranju hita: tinejdžeri, roditelji, mediji ili oni koji se reklamiraju?

 

Otvoren razgovor je najsigurniji način da obezbedite zdrav razum svog deteta. Kada su medijski pismeni, tačno će znati šta je korektno, tačno, ispravno i dobro, a kada na to dodate i vaspitanje i porodične vrednosti, osigurali ste da njihovo poimanje seksualnosti bude ispravno i onda im neće biti potrebne serije da bi u stvarnom životu znali da vole i da ljube.