Screenagers: Žive sa nama, a da li znate ko su?

 

Ekrani, čet, prijatelji, fotke, storiji, igrice privlače i intrigiraju decu. Nekad su bili tinejdžeri, sad ih zovu skrinejedžeri zbog vremena koje provode uz ekrane. Digitalna pismenost je važna da bi klinci vreme iskoristili kako treba i mi pišemo o načinima da budu podjednako i screen i teen.

 

Deca provode u proseku 6,5 sati gledajući ekrane svakog dana. Ta statistika čak ne računa vreme provedeno ispred ekrana za obavljanje domaćih zadataka.

Naravno, društveni mediji i video igre nisu loše, ali koliko je previše? Kako roditelji mogu da utiču na decu da smanje vreme ispred ekrana kada su istovremeno svi tinejdžeri sveta istovremeno “zalepljeni” za svoje uređaje?

 

Da li gledate decu kako skroluju kroz život, svojim brzim palčevima i rasponom pažnje od šest sekundi? Lekarka i rediteljka Delanej Ruston prošla je to sa svojom decom. Zatim je analizirala uticaj tog vremena na odnose u porodici i na sukobe povodom pregovora o vremenu ispred ekrana. Pošla je od svoje kuće i od svojih tinejdžera.

 

Tako je nastao dokumentarac Screenager. Delanej ima duboko lični pristup dok istražuje ranjive uglove porodičnog života, uključujući i svoj sopstveni, kako bi istražila borbe oko društvenih medija, video igrica i zavisnosti od interneta. Film otkriva kako tehnološko vreme utiče na razvoj dece i nudi rešenja kako odrasli mogu da osnaže decu da se najbolje snalaze u digitalnom svetu i pronađu ravnotežu.

 

Kako da postignete tu delikatnu ravnotežu?

#1 Ohrabrite tinejdžere da provode vreme sa prijateljima, porodicom, na sportu ili ukoliko su kreativni da se bave umetničkim radom.

 

#2 Porodično svi isključite uređaje tokom obroka i najmanje sat pre spavanja. Držite uređaje van spavaće sobe vašeg tinejdžera. To će pomoći vašem tinejdžeru da dovoljno spava.

 

#3 Istražite video i kompjuterske igrice i uzrast kome su namenjene, pre nego što ih odobrite svom detetu. Super bi bilo i da ih zajedno igrate, tako ćete se zbližiti i razviti poverenje. A i zabaviti.

 

#4 Naučite tinejdžere da bezbedno koriste internet i društvene medije. Uverite se da znaju za opasnosti deljenja privatnih informacija na mreži, maltretiranja putem Interneta i slanja poruka.

 

Ne postoji jedinstven recept za uspeh, ali jednostavno ćete znati kad ga vidite. Ravnoteža koju uspostavite u svojoj porodici nije ista kao za komšijinu decu jer je svaka porodica jedinstvena, a stilovi i vrednosti roditeljstva se razlikuju. Međutim, generalno gledano, ako vaša porodica može da iskoristi prednosti tehnologije bez da osećate štetne efekte i ako se osećate sigurni u to kako vaša deca koriste tehnologiju, verovatno ste pronašli ravnotežu.