Saveti za roditelje: Kako preživeti školske Viber grupe?

Izašao je nedavno jedan super post, parafraziramo: preživiš razvod, prevaru, smrti voljenih osoba, mobing, dva rata i misliš da si sposoban da sve preživiš, a onda te ubace u školsku vajber grupu.

Ako se smejete naglas da vas boli stomak, to je siguran znak da je ovaj tekst za vas. Vajber grupe postale su neophodnost za roditelje đaka jer olakšavaju komunikaciju sa nastavnicima i ostalim roditeljima,  uključeni ste u sva dešavanja i domaće zadatke i nema šanse da vam promakne nešto iz školske svakodnevice vašeg deteta.

A koliko puta se desilo sledeće: negde oko 23h taman ste našli svoje vreme da odgledate film ili seriju, čitate, razgovarate sa (bračnim) partnerom, ostavili ste dan iza sebe i sad vam je samo na pameti da uživate pod ćebetom krišom grickajući neki slatkiš koji ste uspeli da „šteknete“ od dece. I odjednom onaj poznat vajber ton koji vas obaveštava da imate poruku.

Ne, nije najbolja drugarica koja je opet raskinula s dečkom i plače u duks. Nije ni mama koja pita da li treba da vam donese ručak za sutra. Kolege ne pišu tako kasno, a deca su odavno u carstvu snova, znači nisu ni oni. Ko bi mogao biti u trenutku kad napeto očekujete da se ovo dvoje u filmu konačno poljube?! Bacate pogled, kad eto poruke u II/4: da li treba da ponesu patike za salu za fizičko? Da li je Vasa grupa A ili grupa B? Zar Vasa ide u školu? Ide, ide, ali ne znam kad je grupa A, a Vasa je grupa B. Koliko časova imaju? Da li imaju sve časove? Za domaći imaju radnu svesku str. 23, ali ko je uradio, ne mora da radi, znači, ako su uradili na času, to nemaju za domaći, a ako nisu, onda treba da urade. Koliko vam traju patrone u piši-briši olovkama, nama samo dve nedelje (tu ide niz od pola sata kakve smo mi olovke koristili, do „sad prvi put čujem da koriste piši-briši)...


Ono dvoje u filmu davno su se i smuvali i poljubili, već imaju odraslu decu, čokolada vam se ubajatila dok ste pročitali prepisku, a sad će da zvoni i alarm za buđenje. Preživeli ste još jednu noć u školskoj vajber grupi, ali, što kaže Skarlet O’Hara: sutra je novi dan.


Angažman roditelja u vajber grupi, kažu psiholozi, znači da oni pokazuju da su odgovorni, pristojni i da vode računa o svojoj deci. To, naravno, ne znači da ste vi neodgovorni i nepristojni ako ne učestvujete u korespodenciji koja nije konkretno vezana za informaciju ili za vaše dete.


Evo nekoliko predloga za preživljavanje:

- Mutirajte notifikaciju. Odredite vreme u danu kada ćete ući u grupu i pogledati sve poruke. Ako je nešto hitno i neodložno vezano za vaše dete, već ćete biti obavešteni telefonom, tako da ništa nije hitno.

- Unesite malo humora u prepisku, rasprave i ironija nisu dobar način ni u direktnoj, a kamoli u pisanoj komunikaciji. Ubacite neku duhovitu poruku na bezazlenu temu, stavite neki gif ili mim ili, jednostavno, nemojte da učestvujete u prepiskama ako vas ne interesuju.

- Ljudi često vode 1 na 1 komunikaciju u grupi i možete im kulturno skrenuti pažnju da mogu da koriste i privatnu prepisku.

Vajber grupa može da bude i divna prilika da se sprijateljite sa roditeljima sa kojima delite stavove i insteresovanja. Tada vaša prepiska može da postane privatna, a najbolje je da se nađete na kafici i tet a tet proćaskate i glasno se smejete dok se vaša deca igraju i produbljuju prijateljstvo.