Roditeljstvo novog doba

04.decembar DIGITALNI RODITELJI

Sigurno ste bar nekad pomislili, ako ne i rekli “mislim da mojim roditeljima nije bilo tako teško moje odrastanje”.
Pitanje da li je nekad bilo teže ili lakše, u vremenu bez smartfona i interneta često se pojavljuje među roditeljima kada se pitaju da li sve rade kako treba. Nedoumica je bezbroj, ne samo kod nas već i u svetu.Delimo sa vama neke od najčešćih nedoumica roditelja:

Koliko vremena deca mogu da provode ispred ekrana?
Ovo je jedno od pitanja koje najviše muči roditelje danas, a prethodne generacije ga nisu imale, bar ne u tolikoj meri. Sa televizijom je bilo relativno jednostavno, posebno kada se tek pojavila pa je izbor i vreme programa bilo nešto ograničeno. Danas gotovo svako dete ima pristup nekom uređaju, od smartfona, preko tableta do kompa, a roditelji nisu uvek u mogućnosti da isprate koliko vremena njihovi klinci provode na netu.
Njihove brige su najčešće obuhvaćene pitanjem koliko vremena dete sme da provodi ispred ekrana, a kada nisu sigurni oko toga najčešće se obrate stručnjacima, potom roditeljima druge dece, pa zatim nastavnicima.

Najvažnije je šta dete radi na netu
Ono što je važno da roditelji znaju jeste da je bitnije šta to dete radi na internetu, nego koliko je vremena tamo. Najbolje je da vreme za internet isplaniraju tako da imaju vremena za ostale obaveze i porodične aktivnosti, ali je važno da dete bude uključeno u taj proces bez obzira na godine. Nikada nije rešenje braniti detetu da bude onlajn, oduzimati mu telefon ili pretiti. Najbolje je jasno strukturirati dan, u kome boravak u digitalnom prostoru na netu ima vrlo posebno mesto, a trajanje odredite zajedno, tako da ne bude ni previše ni premalo.
Ukoliko nisu sigruni da umeju da pronađu tačnu meru svega, nema razloga za brigu jer to osećanje dele sa mnogim roditeljima na svetu i svako od njih se trudi da uradi najbolje što može. Dobro rešenje je povremeno potražiti podršku psihologa ukoliko je potrebno, jer njihova ohrabrenja mogu da inspirišu roditelje i uliju im dodatnu snagu da prihvate promene u svetu i učestvuju u njima sa svojom decom.

Da li internet šteti ili koristi detetu?
Istraživanja pokazuju da čak 71% roditelja brine da bi korišćenje smartfona i provođenje vremena na internetu moglo više da naškodi nego da koristi njihovoj deci. Događa se i jedno i drugo, sve zavisi od toga šta dete u tom prostoru radi. Ukoliko sa roditeljima ili uz povremeni nadzor istražuje nove aplikacije, uči, ili gleda druge edukativne sadržaje, igra se i razvija kreativne veštine, tu ima samo koristi.
Važno je da roditelj prati dete na putu istraživanja neta, tako da na primer, zajedno gledaju jutjubere, odigraju neku igricu ili otkrivaju nove mogućnosti neke aplikacije koju vole. Bitno je i da dete ima osećaj poverenja i sigurnosti kraj roditelja i u oflajn i u onlajn svetu, ono može da podeli sve što mu je važno, a roditelj može da uči o novim stvarima i bolje ga razume. U takvom odnosu prelazak iz internet prostora u svakodnevni, “realni” je neosetan i jedan svet samo obogaćuje drugi.

Izazovi su zajednički
Mnoge roditelje brine da njihova deca ne dođu u kontakt sa neprimerenim sadržajem bilo koje vrste, budući da najveći broj dece, 80% voli ovu platformu i na njoj provodi dosta vremena, 35% dece posećuje je više puta dnevno. Međutim, ni roditeljima nije lako, jer čak 56% njih u ovom istraživanju kaže da provodi previše vremena na svom smartfonu.
To znači da i deca i roditelji imaju svoje izazove kad je net u pitanju, jer, kao što deca vole da budu na YouTube-u i gledaju crtaće ili jutjubere, tako i mame i tate imaju svoje obaveze ali i interesovanja onlajn. Smatrfon i komp postali su ravnopravni digitalni članovi naše porodice, koji bi trebalo tako da budu i shvaćeni - ne kao pretnja nego kao nešto što naš život čini bogatijim i pomaže nam da otkrivamo nove stvari zajedno.

Zašto je važno da roditelji postavljaju pitanja i budu primer ponašanja?
Ako želite da znate šta vaše dete gleda na YouTube-u ili Tik Toku, pitajte. Nemojte unapred osuđivati ili se ljutiti ako vam njihov izbor nije blizak. Koristite slobodno vreme da im pomažete i učite ih kako da odaberu sadržaj koji je primeren njihovom uzrastu, i da sami procenjuju koliko vremena je u redu da provedu na netu. Pokažite da imate poverenja u njihove odluke.
Sa druge strane, potrudite se da im budete primer, pa i sami koristite svoj telefon ili komp sa merom, obraćajući pažnju na vreme, i na sadržaj kome poklanjate pažnju. Imajte na umu da se deca u svemu ugledaju na vas, i primećuju razne stvari koje vi radite, čak i kada vam ne izgleda tako.

Da li je roditeljstvo bilo teže nekada ili sada?
U poređenju sa roditeljstvom od pre 20 godina, 66% roditelja kaže da jeste, baš zbog digitalnih tehnologija, dok samo 7% misle da su one olakšale to iskustvo. Razlog takvom stavu je najčešće briga kako korišćenje interneta utiče na njihovu decu, i strah od potencijalnog vršnjačkog ili predatorskog nasilja, neprimerenog sadržaja.
Nema sumnje da starije generacije nisu morale da brinu kuda će jedan klik odvesti njihovo dete, dok je mladim generacijama svet na dlanu. Roditelji danas moraju da imaju na umu više stvari, uče čitavog života, prate nova dešavanja i budu otvoreni prema svemu što dolazi kako bi mogli da razumeju svoju decu.

Više mogućnosti i odgovornosti je i više prilika za učenje
Iako je roditeljstvo danas zahtevnije nego ranije, ipak ima i divne strane poput beskrajnih prilika za učenje. U želji da idu u korak sa svojom decom roditelji se upoznaju sa novim trendovima, oprezniji su i nisu uvek sigurni kako da se snađu, ali iz svake nove situacije nauče nešto što ih čini snažnijim i samouverenijim.