Roditelji vs Jutjuberi: Ko zaista vaspitava vašu decu?

10. oktobarDA LI STE ZNALI?

Za razliku od zvezda koje su stvarali tradicionalni mediji (štampa, radio, televizija), nove zvezde su u direktnijoj komunikaciji i interakciji sa svojim pratiocima, što njihov odnos podiže na drugi, bliskiji nivo, objašnjavaju psiholozi.Kako to funkcioniše: deca jednim klikom zaprate Jutjubere i nakon toga dobijaju notifikacije o svakom novom videu, mogu direktno da im postavljaju pitanja, komuniciraju sa njima, sa drugim pratiocima. Sve to je veoma atraktivno mladim ljudima i otuda je ljubav prema Jutjuberima toliko jaka.


Lea Stanković ima 18 godina i jedna je od najpopularnijih jutjuberki u Srbiji.


Da li je istina to što roditelji misle, da Jutjuberi vaspitavaju njihovu decu?

Na neki način se može reći da je tako jer ipak deca provode mnogo vremena gledajući snimke Jutjubera i nekako im je lakše da poslušaju ono što im mi kažemo kao njihovi vršnjaci nego svoje roditelje. Ali, opet, smatram i to uvek ponavljam u svojim videima, da ja imam samo 18 godina i ne znam sve stvari najbolje na svetu i da je ipak bolje da, pre nego što bilo šta urade, pitaju svoje roditelje za mišljenje.

Lea otkriva da je nju YT dodatno zbližio sa porodicom.

Kada sam počela da snimam bila sam u najgoroj fazi puberteta kada je sve što sam želela bilo da me roditelji ostave na miru i da budem sama. Međutim, vrlo brzo su bili traženi u mojim videima tako da zaista iza sebe imamo mnogo vremena provedenog u uživanju dok smo snimali. Svaki Jutjuber ima svoj sadržaj koji je potpuno autentičan, ali ono što je zaista zajedničko za sve jeste što smo potpuno prirodni u videima i obraćamo se publici kao svojim prijateljima. Na taj način se oni identifikuju sa nama i doživljavaju nas kao svoje bliske ljude. Poruka koju ja šaljem jeste da se pre svega volimo, smejemo, da mnogo radimo i uživamo u tome što radimo...

Psiholozi smatraju da roditelj koji pomisli da bi neki Jutjuber mogao da vaspitava njegovo dete mora dobro da preispita svoju roditeljsku ulogu - gde greši i šta može da uradi bolje da bi bio bolji roditelj svom detetu. Jer sigurno postoji mnogo toga što može.