Roditelji su prva podrška detetu koje trpi nasilje

17.februar DIGITALNI RODITELJI

Kako razviti poverenje kod deteta da vam se poveri ako trpi nasilje i kako vi kao roditelj reagujete nenasilno?Ne možemo ih sačuvati od svega lošeg na ovom svetu, ali možemo biti njihova luka, utočište i podrška. Poverenje je ključ za svaku situaciju i nije ga teško steći.

Mališanima su potrebne vaša ljubav i pažnja i to je zauvek vaš “kec u rukavu” za sve što ih snađe u životu.

Psiholozi uvek savetuju dobru komunikaciju i pažljivo slušanje, a mi smo pronašli zlatno pravilo koje se zove “tri minuta”. Psiholog Natalija Sirotić je za portal Yumama objasnila kako tačno toliko vremena stvara poverenje za ceo život.

Pravilo kaže da svaki put kada uđete u kuću morate da se pozdravite sa svojim detetom kao da ga tog dana vidite prvi put (čak i kada se vratite iz prodavnice u kojoj ste bili deset minuta). Dok se pozdravljate, važno je da se spustite tako da vaše oči budu u nivou detetovih i da ga zagrlite. U zagrljaju provedite tri minuta i pitajte ga da li se i šta dogodilo dok niste bili tu.

To pravilo posebno je važno kada dete uzimate iz vrtića ili iz škole ili kada se vratite kući sa posla.

Zbog čega je to važno?
Prema rečima psihologa, tokom prvih minuta nakon što ste se videli, dete će vam reći sve informacije koje je zapamtilo.

Posledice ignorisanja pravila od tri minuta mogu se razlikovati zavisno od karaktera deteta. Neko ko ne dobije priliku da ispriča roditeljima sve što želi, neće ni kasnije pričati o važnim stvarima i vremenom će mu neke činjenice izgledati potpuno nevažno da bi o njima govorili. U tom slučaju, roditelji mogu ostati uskraćeni za važne informacije. Zato je deci važno da dobiju svoje vreme, svoja tri minuta, posvećena samo njima. Vreme kada znaju da će sigurno biti saslušani.

To je veoma važno i u rešavanju sukoba. Ako dete pretrpi nasilje, a nema poverenja u roditelje, postaje žrtva. Osećaj bespomoćnosti, nepoverenje, zatvaranje u sebe, trpljenje. To su katastrofalne posledice po dete koje se mogu u korenu saseći. Naravno, u danu koji traje prekratko za sve obaveze, posao, spremanje klope, razvoženje na aktivnosti, teško je naći vreme za potpunu posvećenost. Ali ne i nemoguće. Neophodno je. Ljubav, zagrljaj, toplina. To je ono što treba da im pružimo da bismo uvek i zauvek bili prva adresa na koju će doći kada su u problemu.