Roditelji, ne plašite se online izazova, klinci znaju šta rade

20.novembar DIGITALNI RODITELJI

Internet je mesto za sve zabavne i divne stvari i sigurno je da vas zabavni izazovi na društvenim mrežama nikada nisu izneverili. Zabavni izazovi održavaju nas vedrima i prave igru od najobičnijih aktivnosti, od crtanja do oblačenja, šminkanja, plesanja i fitnesa.Isprobajte ove izazove i pitajte klince šta im je bilo najzabavnijei šta su novo naučili. A zatim postavite i sebi ista pitanja i bićete oduševljeni kad shvatite odgovore.

Break Up Song Challenge
Mali “mikseri” širom sveta mogu se videti na TikToku kako kopiraju drske plesne pokrete Peri Edvards za najnoviji singl benda Break Up Song. Little Mik je objavila TikTok video za pesmu Break Up nakon što je odlučila da njene pojedinačne delove snima kod kuće. Prvi izazov za fanove bio je snimiti i podeliti svoj kraj video zapisa koristeći hashtag #BUSStaiHome. Sada “mikseri” izjavljuju ljubav uz #breakupsongchallenge i ovom pop himnom inspirisanom osamdesetim godinama.

Poenta je da izgledate veoma “flešdens”, sa sve disko lampicama u spavaćoj sobi u izazovu Break Up Song i pokušajte da ozbiljno objasnite svom detetu zašto tako izgledate i da ste nekad zaista tako izgledali. I čik pokušajte da se ne smejete!

Digresija: “Pokušajte da se ne smejete” samo je jedan od YouTube izazova koji i vaša deca mogu da pokrenu. Tu su i izazov Eat It or Vear It, Joga izazov, izazov za šminkanje sa povezom preko očiju, izazov za bebu.

Cookie Time Challenge
Pekari amateri koji dele jednostavne recepte i pobede u kuvanju na društvenim mrežama uz #cookietime. Zvuči neopisivo dosadno, ali na TikToku i na Instagramu videćete čudesne kreacije od torti sa kolačićima, džinovske kolačiće, kolačiće u obliku životinja, kolačiće punjene čokoladnim kremom. OK, dosta! Decu za ruku i u nabavku. Budite kreativni, pustite mašti na volju, nema veze ako nemate talenat, važno je da se ludački dobro zabavite i zasladite.

Ovo je zabavan izazov za decu, a vi kao sudija morate isprobati sve što naprave! Pečenje je takođe sjajan način za podsticanje braće i sestara da se bolje slažu pečenjem kolačića ili dogovorom oko omiljenih sastojaka.

Šest dana, izazov za šest večera

Sara je želela da nauči dve najstarije ćerke da pripreme obroke nakon što su je pitali kako uspeva da kuva za veliku porodicu, a da im i dalje ostane hrane. Nenamerno je to dovelo do izazova Šest dana, šest večera, koji je njeno dvoje dece zadužio da sedmično osmisle meni od hrane koja im je ostala od prethodne večere. Ovaj izazov ne samo da podstiče decu na kreativno kuvanje bez trošenja sastojaka, već ih uključuje u porodični ritual, što je fenomenalno za njihovo samopouzdanje i veštine saradnje. Osmočlana porodica šest dana jela je: jaja, čips i grašak, makarone i sir upakovane u povrće; i ukusne domaće pice. Srećno i vama ;)

Koliko god su ovi izazovi na društvenim medijima neverovatni za zabavu dece, takođe želimo da naša deca znaju kako da bezbedno koriste internet. U izazovima koje ne igrate zajedno, presudno je da prepoznaju kada podvale ili vratolomije nisu sigurne ni zabavne i da imaju pravo da kažu “ne!” bilo kome.

Najbolji način da razgovarate sa decom i tinejdžerima o potencijalnoj opasnosti od internet izazova je dok ih radite. Ako pokušavate da birate između različitih izazova - pitajte klince koji bi odabrali i zašto, koji izgleda najsigurnije i samo razgovarajte.

Takođe, pre nego što snimite bilo koji video zapis za društvene medije, razmislite o tome da li je svima OK da otpremite klip na net. Razgovarajte sa decom o bezbednosnim funkcijama, objasnite da njihov profil treba da bude privatan, da, ako ne žele, ne moraju da stave haštagove, tako da video zapise neće moći da vide nepoznati ljudi.

Ako pokažete da vas zanima šta vaši mladi ljudi objavljuju na mreži, veća je verovatnoća da će vam deca pokazati šta gledaju. Ohrabrite ih da vam pokažu šta žele, ohrabrite ih da pokušaju pre nego što to urade da biste mogli da razgovarate o tome koliko je bezbedno i da li je to u njihovom najboljem interesu.