Roditelji na Instagramu

07.januar DIGITALNI RODITELJI

Društvene mreže su osim prilike da postavimo onlajn šta god želimo, otvorile i pitanje - šta da radimo ako i naši roditelji imaju profil na istoj platformi. Među mladima je posebno popularan Instagram pa dajemo nekoliko predloga roditeljima i deci kako bi se bolje snašli u još uvek novom prostoru onlajn sveta, uz poštovanje prostora i jednih i drugih.
Razgovarajte otvoreno

Ovo važi i za roditelje i za decu. Roditelji bi trebalo da podele sa decom iza kog su profila, tako da deca znaju koji post su njihovi roditelji videli. Možda vam ovo ne deluje mnogo bitno ali važno je da se ne osećaju kao da ih roditelj špijunira, jer onda ne mogu da budu opušteni i prirodni, pa samim tim ni roditelj neće imati priliku da primeti ukoliko dolazi do nekih sukoba onlajn poput nasilja, o kome bi trebalo na vreme popričati sa detetom. Dobro je takođe i ohrabriti decu da se ponašaju opušteno, i dele sve ono što im je važno bez straha od roditeljske osude. Objasnite im da ste vi tu da biste ih podržali, i da ako sa njima u razgovoru kod kuće komentarišete neke njihove objave ili storije, to nije iz loše namere, već iz želje da budete u toku i pomognete im ako zatreba.

Tajni profili

Deca takođe ponekad imaju po nekoliko tajnih profila ili otvoreni i zatvoreni profil na Instagramu. Važno je da im u razgovorima kod kuće pošaljemo poruku da nam je važno da znamo i za to, ali da ćemo poštovati ukoliko ne žele da podele nešto sa nama, uz dogovor da ako se pojave neke situacije gde se osećaju ugroženo, mogu da potraže podršku od nas bez straha da ćemo se kao roditelji naljutiti na njih.

Nemojte da špijunirajte decu

Koliko god da vam se čini kao dobro rešenje da se krijete iza tajnog profila, nikako nemojte to da radite. Razlog je jednostavan, ako želite da vaše dete ima poverenja u vas, najgora stvar koju možete da uradite je da ga/ je uhodite. Kako da gradite poverenje sa obe strane, ili da očekujete da vam dete kaže kakve probleme ima, ako se sami toga ne pridržavate, i krijete se u onlajn prostoru? Najbolje je graditi atmosferu prihvatanja i poštovanja, tako da dete zna da ima pravo na svoj stav, a vi naravno, imate prava da u razgovoru sve to komentarišete i ukažete na neke stvari koje vas možda zabrinjavaju, kao i da predložite kako bi neka situacija onlajn mogla da bude rešena.

Ne komentarišite onlajn previše

Ovo naravno, važi za roditelje. Sigurno volite svoje dete i želite mu sve najbolje, i mislite da mu je super ova ili ona objava, ali to nikako nije razlog da svaki čas tako nešto iskazujete u komentarima ispod. Deca se stide takvih roditeljskih objava, posebno ako su tinejdžeri i tinejdžerke, i najbolje što možete da uradite je da im pišete direktno u inbox.

I roditeljima treba podrška

Iako zna da bude naporno i opterećujuće znati da vam je roditelj na Instagramu i da gleda sve što objavljujete, pre nego što se naljutite jer su postavili neku sliku vas gde ne izgledate savršeno, ili što su komentarisali nešto, a vama se nije dopalo, setite se da i njima treba podrška u savladavanju nekih novina. Mladi se na Instagramu osećaju sasvim prirodno i rade stvari spontano, ali za mnoge roditelje to je potpuno novo okruženje. Ako imaju pitanja pokažite im, pomozite, odgovorite, naučite ih onome što znate. Onda možete da budete prijatelji i u onlajn prostoru. :)

Poštovanje je najvažnije

Poštovanje sa obe strane - dete ima pravo da deli ono što mu je važno, a vi imate pravo da izrazite svoj stav. Budući da društvene mreže, poput Instagrama, menjaju naše svetove velikom brzinom, sasvim je u redu da se ne snalazimo najbolje, jer učimo u hodu i kao roditelji i kao deca. Baš zato je najbitnije da podržavamo jedni druge i da oflajn prostor zajedničkih aktivnosti i razgovora koristimo za građenje jakih veza poverenja i ljubavi, koje ćemo onda lako preneti u onlajn sferu.