Reddit za roditelje

Malo se piše i priča o toj platformi, a sve je popularnija i ima svašta lepo i korisno da se vidi i pročita. Bezbedni klinci istražuju Reddit i prave mali vodič za roditelje kroz bezbednost.

 

Osnovan 2005. godine, Reddit je trenutno jedna od najpopularnijih platformi širom sveta sa više od 430 miliona aktivnih korisnika mesečno i sa više 100.000 aktivnih zajednica. U stvari, obično se naziva the front page of the internet (“prednja stranica interneta“). Iako je platforma dizajnirana za odrasle, izuzetno je popularna i kod mladih ljudi.

 

Reddit je sajt za društvene vesti gde korisnici kreiraju i dele sadržaj. Neki sadržaji su pogodni samo za osobe starije od 18 godina i označeni su kao NSFW (nije bezbedan za rad). I, naravno, nameće se pitanje je da li je Reddit bezbedan za decu i tinejdžere? Kakvu vrstu roditeljskog nadzora nudi?

Na sajtu postoje zajednice koje se zovu subreddit za različite teme i interesovanja i svaki korisnik može da kreira subreddit.

Tinejdžeri često mogu pronaći zajednice u kojima razgovaraju o omiljenim video igrama ili hobijima. Takođe, mogu da pronađu opšte zajednice kao što je r/mademesmile gde korisnici dele sadržaj koji širi radost. Postoji čak i subreddit koji se posebno zove r/teenagers za klince od 13-19 godina koji mogu da razgovaraju o temama i problemima koji su relevantni za njih.

Korisnici mogu da postavljaju šta god žele, uključujući tekst, veze, fotke i video zapise. To Reddit čini minskim poljem neprikladnog sadržaja za decu. Međutim, sprečavanje deteta da koristi platformu ili pritisak da izbriše svoj nalog verovatno će ga naterati da poželi da je koriste još više. Dakle, pritisak, pretnje i ultimatumi potpuno su kontraproduktivni jer svi znamo da deca vole baš ono što im se ne dozvoljava. Umesto toga, bolje je pomoći deci da koriste Reddit, kao uostalom i sve druge aplikacije, na kontrolisan način i da uvek budu obazrivi u vezi sa sadržajem koji prate i postavljaju.

Hajde da pogledamo neke od bezbednosnih saveta i opcija roditeljske kontrole.

Bilo da koristite veb lokaciju ili preuzimate aplikaciju, Reddit ima nekoliko podešavanja privatnosti i bezbednosti.

 

To uključuje:

  • sažimanje „ometajućih“ komentara koji sadrže nepristojan ili neadekvatan sadržaj, tako da ga lako možete izbeći
  • nalog može da se podesi da ne bude u rezultatima Google pretrage
  • isključivanje personalizovanog sadržaja i prikupljanja informacija
  • implementacija dvofaktorske autentifikacije za dodatno sigurnosno prijavljivanje
  • isključivanje NSFW sadržaja
  • ograničavanje ko može da prati vaš nalog
  • da se vaš sadržaj ne pojavljuje u r/all (Redditov opšti fid)

 

Roditelji, pre svega, treba da budu naoružani informacijama. Dajte do znanja svom tinejdžeru da očekujete da izbegava sumnjive stvari. Kao i uvek, govoriite deci istinu, pogotovo jer postoji mogućnost da se sretnu i sa pornografskim sadržajima. Objasnite im da imaju mogućnost da se udalje od sadržaja koji su za njih neprijatni i da uvek mogu  da vam priđu sa pitanjima ili temama koje ih zbunjuju. Neophodno je da svoju decu opremite znanjem i veštinama koje im mogu pomoći da ostanu bezbedni na mreži. Iskrena i otvorena komunikacija je ključna.