Reč godine 2022: gaslighting

Američki izdavač rečnika Merriam-Webster proglasio je "gaslighting" za reč godine, uz objašnjenje da taj termin odražava aktuelno doba dezinformacija.

 

Gaslighting MW definiše kao „čin ili praksu grubog dovođenja u zabludu posebno za sopstvenu korist“ i predstavlja „omiljenu reč za percepciju obmane“. Prema Merriam-Webster, u godini 2022. zabeležen je porast od čak 1.740 odsto kada je u pitanju pretraživanje te reči, koja potiče od naziva predstave iz 1938. godine “Gas Light”, čiji je autor Patrik Hamilton. Šest godina kasnije, Džordž Kjukor snima film “Gaslight” (Plinsko svetlo) o čoveku koji izluđuje svoju suprugu do te mere da i sama počinje da sumnja u svoje misli i mentalnu stabilnost.

 

“Gaslighting je obično složeniji od neobične laži, a takođe i podliji: navođenje nekoga da veruje da greši često je deo „šireg plana. Termin obuhvata i neke od uobičajenih pojmova koje povezujemo sa dezinformacijama – među njima „deepfakes“ i „lažne vesti“, piše u obrazloženju Merriam-Webster.

 

U pitanju je psihološka manipulacija nekom osobom koja traje duže vremena. Rezultat je da „žrtva počinje da preispituje ispravnost sopstvenih razmišljanja, valjanost sopstvenog doživljaja stvarnosti ili pak sećanja“ što na koncu dovodi do „konfuzije, gubitka samoupouzdanja, nesigurnosti kako emocionalne tako i mentalne i zavisnosti od drugih“.

Izraz „gaslighting“ dugujemo predstavi iz 1938. i noir filmu „Gaslight“ u režiji Džordža Kjukora. U delu “Plinska svetlost” podmukli muž manipuliše čulima i mislima svoje supruge (Ingrid Bergman) sporo, lagano, da bi ona izludela i posumnjala u svoj razum i počela slepo da veruje samo njemu. On pali i gasi plinsko svetlo, a nju uverava da samo ona vidi te promene. I predstava i film bili su izuzetno popularni, film je dobio nominaciju za najbolji film i Oskara za Ingrid Bergman.

 

U kontekstu filma, „gaslighting“ se odnosi na „psihološku manipulaciju osobom tokom dužeg vremenskog perioda koja dovodi do toga da žrtva dovodi u pitanje svoju stvarnost, smatra Merriam-Vebster.

Gaslighting je u poslednje vreme postao popularna reč među tinejdžerima. Roditelji mogu da nauče svoju decu da prepoznaju gaslighting, a evo nekoliko primera da ih lakše usmerite:

 

10 primera gaslightinga među tinejdžerima:

  • Laganje ili poricanje nečega i odbijanje da se prizna laž čak i kada im se pokaže dokaz
  • Insistiranje da se događaj ili ponašanje nikada nije dogodilo i da ga druga osoba pogrešno pamti
  • Širenje glasina i tračeva, ili govorenje žrtvi da ih drugi ljudi ogovaraju
  • Promena teme ili odbijanje da sluša kada se suoči sa laži ili drugim sličnim ponašanjem
  • Reći drugoj osobi da su njihovi ciljevi i stvari koje su joj važne „glupe“
  • Pokušava da izgladi stvari lepim rečima koje ne odgovaraju njihovim postupcima
  • Izvrtanje istine tako da su oni uvek u pravu, a druga osoba uvek greši
  • Minimiziraju svoje štetno ponašanje ili reči govoreći nešto poput: „To je bila samo šala“ ili „Previše si osetljiv/a“
  • Ponaša se ljubomorno i krivi drugu osobu za flertovanje sa nekim drugim, čak i kada to nije istina
  • Odvajanje žrtava od prijatelja i drugih vršnjaka koji bi mogli da prepoznaju simptome zlostavljanja “plinskim svetlom”

 

Bilo koji od ovih znakova gaslightinga u vezi ili grupi vršnjaka razlog je za zabrinutost. Zato, od samog početka boravka na mrežama, razgovarajte sa decom, postavljajte pitanja i učestvujte u njihovom online svetu koliko god vam dozvole. Roditelji treba da slušaju svoju decu. To je jedini način da uspostavite odnos poverenja i da znaju da u svakom trenutku mogu da vam se obrate za pomoć.