Realan svet vs. tehnologija iz ugla tinejdžera

Možete li da zamislite romane, muziku, filmove, televiziju, pa čak i oglašavanje kao virtuelna iskustva napravljena tehnologijom najnovijom tehnolojijom? Vi možda i ne, ali naša deca kreiraće virtuelnu budućnost koja nadilazi sva dosadašnja tehnološka dostignuća jer su oslobođeni stega i njihova mašta je slobodna.

 

Kroz virtuelna iskustva stvaraće nove svetovi dok se njihova mašta i tehnologija neprestano proširuju. Kako digitalni svet prožima naš svakodnevni život i svaki dan se stvaraju nova iskustva, svet se menja ubrzanim tempom i virtuelni izraz se širi u svim pravcima.

 

Pitali smo Andreja, jednog sasvim običnog dečaka da nam da svoje viđenje oba sveta u kojima egzistira sa svojim vršnjacima. Ovo je njegova priča, najbolja iz obe stvarnosti.

“Život u digitalnom svetu i u normalnom životu je mnogo različit.

Za početak, u stvarnom svetu meni je mnogo bolje nego u digitalnom, mada volim uveče da pogledam poneki video na YouTube. Privuče me ta slika na naslovnoj strani, cover. Neki od ljudi koje ja gledam su Mrle 98, GUH, Kimi's life, Muđa, Arsa ovde. Oni su mi najzanimljiviji jer su jako smešni i zabavni.

Iskreno, mislim da ja i cela moja generacija previše vremena provodi u digitalnom svetu. Mislim da bismo mi i prekinuli da budemo u njemu, kad bi nam roditelji ukazali na njegove loše strane.

Digitalan svet mi ne možemo da dodirnemo, na primer, da osetimo bol lika u Fortnajtu koji prima udarac. To mislim da niko ne bi ni voleo. Igrice su mi zanimljive jer u većini imaš neki cilj, kada ga osvojiš, nagradi te "score". Takođe je dobro što imaš tim sa kojim se dogovaraš oko strategije. Tako se virtuelno družiš….

 

Ipak, stvaran život mi je neuporedivo bolji. U njemu možeš da upoznaš i vidiš nove ljude i mesta, možeš da razgovaraš uživo i da osoba vidi i oseti tvoje emocije. Možeš da se posvađaš sa roditeljima i da se posle pet minuta zagrlite. Tehnologija je super jer ti ubrzava život, sve informacije su ti odmah tu, povezan si sa prijateljima koji ne žive u tvom gradu, ima svašta kreativno i zabavno što te vuče da praviš, istražuješ, čitaš o temama koje te interesuju. Ali stvaran svet je 100 puta bolji jer u njemu možeš da osećaš i da razgovaraš bez skrivanja.”

 

Kao što su mnoga dela naučne fantastike bila predznak sadašnjosti tako je tehnologija povezana sa našom stvarnošću i budućnošću. Ali, čak i u toj budućnosti, biće potrebna vizija usmerena na čoveka, na emociju, na empatiju i živu reč.