Razlike u online i offline komunikaciji

Kada razgovaramo u četiri oka, fokusirani smo na sagovornika i delimo razmišljanja. Kada pišemo, naše reči mogu pogrešno biti shvaćene, često se ne udubljujemo u ono što čitamo ili nam promakne poruka. Učimo decu da i u online svetu komuniciraju kao u offline.

 

Od davnina se komunikacija (govor, osmeh, pogled, gest) zasniva na razgovoru uživo, a dok nije bilo digitalnih tehnologija, reči su se prenosile posredstvom glasnika, golubova, dimnim signalima, bocama u moru… A tada se pojavio telefon, za njim mobilni telefon i tehnološka revolucija prebacila je klince sa dimnih signala na signal na telefonu. Donela je lakoću, brzinu, neki samo njima znan jezik, komoditet i mogućnost da i deca koja teško komuniciraju uživo, ipak mogu da komuniciraju bez da zamuckuju ili pocrvene (kad, na primer, treba da pozovu simpatiju u bioskop).

 

Komunikacija je razmena informacija. S jedne strane, olakšava podelu sadržaja, a sa druge strane, propuštamo osmeh, pogled, gestikulaciju sagovornika. Psiholozi tvrde da dominacija onlajn komunikacije smanjuje razvoj emocionalne inteligencije, smanjuje sposobnost izražavanja emocija i razumevanja drugih ljudi. Doduše, smajlići i emodžiji uskoče kad treba.

Komunikacija uživo jača međuljudske odnose, ljubav, prijateljstvo…Ali, klinci i online imaju mogućnost da upoznaju nove ljude, igraju igrice sa društvom, razvijaju timski duh, komentarišu, razmenjuju mišljenja i utiske. Online komunikacija deci omogućava da pročitaju poruku pre nego što je pošalju, dok uživo, ono što ste rekli ne možete da povučete.

 

Većina mladih radije se upoznaje na internetu što im daje više samopouzdanja i prostora za komunikaciju. Naravno, mnogo je lakše i brže doći do osnovnih podataka o osobi kada prvo pogledate njen/njegov profil na mrežama i kada onlajn i oflajn profil nisu u suprotnosti, već se dopunjuju, postoji harmonija i to je najrazumniji stil komunikacije.

Ali, komunikacija na mreži je i moćno oruđe manipulacije i trolovanja. Zato je važno da klince naučimo da pametno razgovaraju u oba sveta i da razvijamo njihove komunikacijske veštine.

  1. Redovno razgovarajte sa svojim detetom o svim temama i pitajte ih za mišljenje
  2. Opišite dan
  3. Slušajte i razmislite šta vaše dete kaže
  4. Vežbajte praktične razgovore sa svojim detetom i ne ispravljajte ih
  5. Istaknite i objasnite govor tela

 

Ako želite da izgradite jake govorne i jezičke veštine kod svog deteta, treba da im pokažete da i sami posedujete veštine. To ćete učiniti tako što ćete sa njima razgovarati malo iznad njihovog nivoa. Na taj način podstičete dete da razmišlja, da shvati i da prihvati razgovor na “višem” nivou, što će u digitalnom i realnom svetu veoma da im znači kada treba asertivno da komuniciraju.