Raskid preko žice

Raskidi su za tinejdžere uvek teški, ali danas kad je tehnologija stvaran svet, klinci raskidaju online. Pisali smo o deci koju ostavljaju na taj način, a sada pišemo o tome kako se pristojno raskida online, bez da druga strana bude žrtva ghostinga.

 

Vaše dete tinejdžer izlazi sa nekim, ali shvati da to nije to. Najlakši način je da samo nestane. Najlakši, jeste, za onog ko ostavlja. Ali, nestajanje na drugu stranu ostavlja nesagledive posledice i ponekad čak i traumu. Ta druga osoba počinje, kao onaj hrčak na točku, da prevrće po glavi da li je nešto pogrešno rekla ili uradila, da li je prevarena, pitanja idu u nedogled, a samopouzdanje i osećaj bezvrednosti postaje sve snažniji. Ghosting može da dovede do ozbiljne depresije, nekad čak i suicida i, baš kao što ne želimo da naša deca budu žrtve, tako ne želimo ni da naša deca nekoga načine žrtvom.

Klinci često ne objašnjavaju razloge jer jednostavno - ne umeju. Kako da nekoga ljubazno odbiju? Kakav će biti odgovor? Zato smo mi tu, da im pomognemo da raskinu pristojno, sa stilom i bez posledica po drugu stranu.

Osim kada je u pitanju duga veza, koju bez izuzetaka treba prekinuti licem u lice, sve kratke, neobavezne varijante mogu da se prekinu porukom, ali kulturnom. Deca žive online i njima je, za razliku od nas, sasvim okej da koriste mreže za “muvanje”, dejting i raskidanje.

Slanje ljubaznog, ali jasnog teksta verovatno će učiniti da se obe strane osećaju bolje. Većini tinejdžera nije lako da prekinu vezu ili da preuzmu odgovornost za odluku, zbog čega na kraju postanu „duhovi“.

 

Vrlo je važno da objasnite detetu da, kad želi da okonča vezu na dobar način, bolje priča o sebi, nego da okrivljuje drugu osobu ili traži greške u njoj.

Ove poruke preuzimaju punu odgovornost i jasno stavljaju do znanja da je odluka konačna.

I samo mala napomena: ovakav način prekida je okej samo u slučaju tri sastanka. Sve posle toga zahteva telefonski ili razgovor u četiri oka.