Putovanje iz fotelje

01.decembar DIGITALNI RODITELJI

Ako nismo u mogućnosti da putujemo ove zime, ne znači da ne treba da ne putujemo. Dovoljno je da imamo net i kauč, da se ušuškamo sa decom i da započnemo virtuelno putovanje po svetu.
Istražujemo koje su najbolje online emisije, serijali o putovanjima i tako sa decom imamo mogućnost da učimo o drugim kulturama.Naš prvi izbor je Nacionalna geografija. Na njihovom portalu naći ćete divne putopise iz dalekih zemalja, fotografije koje vas bukvalno uvlače u druge svetove, praćene sočnim opisima koje će i vas i decu ostavljati bez daha. Otkrijte, na primer, tajne plemena Kogi i upoznajte njihov specifičan način života, otkrijte zbog čega njihove muške kuće imaju dvoja vrata, ali i šta se krije u tajanstvenim crno-belim torbama koje uvek nose sa sobom i gotovo nikome ne daju da u njih zaviri. Možete da obiđete Kolmanskop, namibijski grad duhova koji je progutala pustinja, najlepša španska sela, ili da zavirite u Keopsovu piramidu!


https://www.youtube.com/watch?v=TMzouTzim0o&feature=emb_logo&ab_channel=BBC


Portal Travel.Earth pun je božanstvenih virtualnih tura kroz London, Pariz, Pompeje, Firencu, Sant Pitersburg. Naracija je odlična, kadrovi impozantni i otkrivaju više nego klasični turistički vodiči. Deca mogu da nauče mnogo, a znanje im možete upotpuniti tako što ćete nakon gledanja emisije zajedno istraživati internet i tražiti još zanimljivosti. Tako podstičemo radoznalost, maštu i želju za učenjem, a mi uživamo putujući svetom.


Portal Mentalfloss otvorio je predivnu priču o muzejima, hramovima i znamenitostima sveta uz odličan, sažet i zanimljiv opis. Na ovom portalu možete virtualno obići čuveni Tadž Mahal, Veliki kineski zid, Luvr, Vatikanski muzej, Havajski vulkanski nacionalni park.


Sibir, hranjenje ajkula na Bahamima, snežna bajka u Finskoj, karipski raj i Sahara otvoreni su za vas i mališane na portalu Airpano. Klincima će ove ture možda biti najzanimljivije jer otkrivaju čudesne podvodne, istorijske i neverovatne pejzaže koji su filmski, gotovo nadrealni. Boje, muzika, uvući će vas u svetove bez granica i jedva ćete čekati sledeću turu.
Putovanja oplemenjuju dušu. Hajde da naučimo decu da se zaljube u svet, da žele da ga istraže, da pronađu njegove najlepše i najdragocenije delove i da uživaju u svakom lepom pejzažu. Sutra, kad porastu, njihov duh biće radoznao i željan da upozna, istraži, zaljubi se u nove svetove.