Psihološka priprema za početak škole

“Nemojte limitirati decu samo na ono što ste vi naučili jer deca su rođena u drugom vremenu.”

 

Psihološka priprema za početak škole je važan korak u olakšavanju tranzicije dece i roditelja u novu školsku godinu. Tradicionalno, pružamo savete deci i roditeljima kako da se vrate u rutinu i kako da se pripreme i prilagode početku i nastavku školovanja, uključujući i polazak u prvi razred. Uz to, postoje i razni online alati koji mogu pomoći klincima da se lakše vrate u rutinu i unaprede svoje učenje.

 

Jedan od načina da se deca psihološki pripreme za početak škole je uspostavljanje rutine još pre nego što počne školska godina, dakle - sad. To može uključivati uspostavljanje rutine za odlazak na spavanje i buđenje, uspostavljanje rasporeda za obroke, učenje i slobodno vreme. Sve te rutine pomažu klincima da se naviknu na predstojeći školski raspored i da smanje stres povezan sa promenom.

 

Takođe, važno je razgovarati sa decom o njihovim očekivanjima i brigama u vezi sa školom. Slušanje njihovih misli i osećanja može im pomoći da se osećaju podržano, da ih razumemo. Možemo da im pružimo podršku, na primer, tako što ćemo da im objasnimo da je normalno da osećaju malo nervoze ili uzbuđenja pred početak nove školske godine.

Uz tradicionalne savete, postoje i online alati koji mogu pomoći deci da se lakše vrate u rutinu i unaprede svoje učenje. Postoji baš mnogo super aplikacija i web stranica koje nude interaktivne igre i vežbe za učenje, kao i resursi za organizaciju školskih obaveza. Svi ti alati mogu da budu od velike koristi u razvijanju veština učenja i pružanju dodatne podrške u školskim zadacima.

 

Evo digitalnih alata koji mogu pomoći deci u organizaciji, učenju, obnavljanju gradiva i kreativnom izražavanju:

 

Google Classroom: Platforma koju mnogobrojne škole koriste za organizaciju nastave. Deca mogu pristupiti online materijalima, predavati zadatke, komunicirati s nastavnicima i drugim učenicima i pratiti raspored časova.

 

Quizlet: Ovaj alat omogućava deci da stvaraju digitalne fleškartice sa pitanjima i odgovorima za učenje i obnavljanje gradiva. Takođe, pruža mogućnost pristupa i korišćenja fleškartica koje su napravili drugi korisnici.

 

Duolingo: Ako deca žele da nauče novi jezik ili unaprede postojeće znanje, Duolingo je odličan alat. Ova mobilna aplikacija pruža zabavne lekcije i vežbe za učenje jezika kroz igru i nagrade.

 

Canva: Alat za dizajn grafike može biti koristan deci za stvaranje prezentacija, postera, infografika i drugih vizualnih materijala za školu. Canva pruža jednostavno korišćenje i bogatu biblioteku predložaka i elemenata.

 

e-knjige: Postoji mnogo besplatnih ili plaćenih čitača e-knjiga kao što su Kindle, Google Play Books ili iBooks. Deca mogu preuzeti digitalne knjige i čitati ih na svojim tabletima ili telefonima.

Psihološka, ali i digitalna priprema za početak škole je važna kako za decu tako i za roditelje. Uz uspostavljanje rutine, otvorenu komunikaciju i korišćenje online alata, deca mogu lakše da se prilagode novoj školskoj godini i ostvare uspeh u svom školovanju.

 

Srećna vam nova školska godina!