Psihička priprema za upis u srednju školu

Vaše dete je ponovo “đak prvak”? Ovog puta, na malo višem nivou, posle malo težeg upisa i sa više stava, znanja, opcija, ali i hormona nego kad je polazilo u osnovnu. Prvo i osnovno pravilo: udahnite duboko i izdahnite. Setite se da, osim vas, desetine hiljada roditelja prolazi kroz isti proces, sa sve decom. Uz nekoliko koraka koje treba da napravite sa svojim detetom u ovom periodu tranzicije, upis u srednju školu biće lagan i opušten.

 

Prvo i osnovno, složni su psiholozi, ne treba da paničite, naređujete, kontrolišete. Zato je važno da se stavite u cipele svog deteta i da shvatite situaciju iz njegove perspektive. Klinci ne gledaju unapred kao mi. Oni imaju neki svoj redosled u glavi i često se ne poklapa sa našim. Zato mi treba da budemo glas razuma, a ne paničari.

Zato-budite ravnopravni. Iskreni. Opušteni. Raspitujte se i informišite šta je aktuelno, dokle se stiglo sa pripremom male mature, da li mu je potrebna pomoć i da li ima problema oko kojih može da se posavetuje sa vama. Zgodno bi bilo da decu usmeravamo ka rešavanju problema, a ne na sam problem. Na taj način, dete stiče samopouzdanje i kontrolu nad situacijom, a oslobađa se stresa. Takođe, važno je da zadržite dnevnu rutinu, bez panike i stresa. Uključite psihologa kao podršku, što da ne?

 

Portal Mala matura ima odličan sadržaj koji možete ponuditi deci tokom pripreme. Saveti, predlozi i informacije napisane su deci razumljivim jezikom i obraćaju im se direktno, što je vrlo važno da bi dete steklo osećaj da je neko na njegovoj strani.

 

I, najvažnije: budite uvek tu za razgovor. Shvatite njegova osećanja, razgovarajte i poštujte ih, budite podrška i verujte detetu. Motivišite ga, a ne kontrolišite. Setite se sebe u njegovoj situaciji i uradite upravo ono što je vama pomoglo.

Srećno!