Prolećno čišćenje uređaja

Kako provetravamo kuću, tako treba da provetrimo i uređaje. Koje sadržaje i aplikacije da izbacimo, a šta da sačuvamo? Učimo klince da čiste svoje uređaje.

 

Deca obožavaju da prave nered, ali da čiste? Obično, ne. Teret sređivanja pada na roditelje i ankete pokazuju da polovina roditelja obavlja poslove SA ili ZA svojom decom da bi se uverili da je sve cakum pakum.

Sređivanje za detetom, kada je ono savršeno sposobno da to uradi samo, problematično je na nekoliko nivoa. Prvo, znači više posla za vas. Drugo, to je slanje poruke na izuzetno doslovnom nivou da ne mogu da očiste svoj nered i/ili da ne moraju da se muče jer će to neko drugi učiniti umesto njih.

 

To se odnosi i na dečju sobu i na sto posle klope i na mobilne uređaje. Ali, sad je proleće stiglo i ugrabite ga kao izuzetan alibi da uključite decu u prolećno čišćenje kuće (iznenadićete se koliko će uživati i biti produktivni), a zatim im dajte sredstva i za čišćenje telefona. Ne mislimo na vlažne maramice, nego na aplikacije koje će dete naučiti da brine o uređajima odgovorno i redovno i tako ih održi u dobrom stanju.

 

Android cleaner je softverska aplikacija koja pomaže da očiste i optimizuje Android smartfon i tako poboljša njegove performanse. Klinci svašta instaliraju, skidaju sa neta, čuvaju i skladište, a da nisu ni svesni. Android cleaner skenira i uklanja neželjene datoteke, privremene datoteke, nepotrebne datoteke, keš memoriju, kolačiće pretraživača... Takođe, pruža mogućnost da deinstalirate više aplikacija odjednom. Sedite sa detetom i pročešljajte zajedno aplikacije, fotke, video zapise i sve sadržaje na telefonu dajte mu mogućnost da samo odluči šta mu je potrebno. Objasnite mu da je važno da sačuva sadržaje sa okupljanja, druženja, porodične aktivnosti, sve što spada u uspomene. Neka zadrži isključivo aplikacije koje koristi svakodnevno, a sve nepotrebne neka obriše. Na taj način učite dete da postavlja prioritete, da stiče naviku da vodi računa o svojim stvarima i, najvažnije, učite ga da čuva vredne i dragocene trenutke koje znače detinjstvo.

Ako se dete opire, uvek možete da iskoristite i staru bakinu foru: nema kolača dok sve ne bude počišćeno :)