Prolećno čišćenje – Digitalni detoks i provetravanje uma

10. MajPromene u ponašanju deteta, pojačana nervoza, stres kad su bez telefona, grubost neki su od signala da je i deci i nama potrebno vreme bez uređaja. Kako da se očistimo i provetrimo, a da ipak ostanemo u toku? 

Vreme je za prolećni digitalni detoks!

 

Za početak, znamo - ne možemo da izbegnemo ekrane u današnjem svetu. Televizor ima skoro svaka soba u domaćinstvu, klinci uče na tabletima, svi imamo mobilni u ruci. Dok tehnologija nastavlja da napreduje, a ekrani su se uveliko integrisali u svakodnevni život, porodice često imaju problem da procene koliko vremena je dovoljno da deca provedu u digitalnom svetu, a da se zabave i da ne naškode svom mentalnom zdravlju.

 

Kako da odredite koliko često vaš dvanaestogodišnjak ako ima (a sigurno) ima pametni telefon u džepu, može da gleda u njega? Ili, ako vaš devetogodišnjak koristi tablet za čitanje knjiga, da li bi uopšte trebalo da odredite strogo vremensko ograničenje?

 

Za neke porodice, vreme provedeno pred ekranom polako je preuzelo primat u njihovim životima. Deca gledaju u ekrane i propuštaju da vide lepotu sveta, porodično vreme svelo se na okupljanje u dnevnoj sobi i gledanje u mali ili u veliki ekran.

Ako je vaša porodica razvila neke nezdrave navike, nije smak sveta. Svima nam se dešava da ponekad pobegnemo u digitalnost iz realnosti, ali zato je, baš kao posle zimske tromosti i nabacivanja kilaže na proslavama, potreban lagan detoks i prolećno čišćenje.

To sigurno ne znači da treba da izbegavate ekrane duže vreme, kao što sigurno ne izbegavate mamine gurmanluke kad odete u goste. Kratkoročno isključivanje iz tehnologije možete tretirati kao pauzu koja vam je potrebna da razvijete neke zdravije navike.

Prekomerna upotreba medija mogla bi da dovede do nekih problema u ponašanju, emocionalnim i problemima u učenju.

 

Evo nekoliko znakova da bi vašem detetu dobro došla pauza od elektronike:

 

  • Ulazite u borbu za prevlast oko mobilnog/tableta

Ako se vaše dete svađa svaki put kada mu kažete da isključi TV ili laptop, pauza bi mogla da mu pomogne da postane usaglašeniji.

  • Zabava deteta svela se na tehnologiju

Studije procenjuju da prosečno dete provodi od osam sati dnevno na elektronskim uređajima, dakle vremena za drudge aktivnosti skoro i da nema. Digitalni detoks mu pruža mogućnost da istražuje druga interesovanja.

Osim toga i porodica je razvila neke loše navike? Gledanje televizije tokom večere, dopisivanje iz druge sobe umesto razgovora tet a tet, spavanje sa telefonima pored kreveta ili ignorisanje ukućana dok se istovremeno koriste društvene mreže samo je nekoliko primera loših digitalnih navika koje neke porodice nesvesno steknu, čak i ne primetivši.

 

Strategije za digitalni detoks

  1. Dan u mesecu bez tehnologije

Možda prva subota u mesecu znači da nema ekrana ili je poslednja nedelja u mesecu miran porodični dan. Posvetite se tome da kvalitetno vreme provodite zajedno bez korišćenja elektronike jedan dan svakog meseca.

  1. Nedeljna pauza od uređaja

Kampovanje, odmor u planinama ili nedelju dana u nekom zabačenom mestu odličan su izbor za bekstvo od uređaja. Osim toga, otkrićete da ste beskrajno zahvalni na sreći da odigrate neku igru iz detinjstva ili da provedete vreme na svežem vazduhu, daleko od smoga.

  1. Vikend bez elektronike

Ako ne možete da priuštite odmor ili imate posao koji ne omogućava isključivanje na nedelju dana, razmislite o digitalnom detoksu u manjem obimu. Razmislite o pravljenju plana za isključivanje nekoliko vikenda godišnje.

 

Udaljavanje od elektronike na nekoliko dana može biti odličan eksperiment da vidite da li to menja ponašanje vašeg deteta: kratka pauza bi mogla da im poboljša raspoloženje (nakon što prebole početni užas nemanja telefona) i da poveća njihovu motivaciju da rade nešto drugo.

 

Istraživači sa UCLA otkrili su da je digitalni detoks poboljšao sposobnosti dece da čitaju emocionalne izraze drugih ljudi, u stvarnom svetu. Studija je počela tako što je tražila od klinaca uzrasta 11 do 13 godina da identifikuju emocionalne izraze drugih ljudi na fotografijama i video snimcima. Zatim, polovina grupe je poslata u kamp na otvorenom gde im nije bilo dozvoljeno da koriste elektroniku. Druga polovina je nastavila da provodi normalno vreme pred ekranom.

Posle pet dana, obe grupe su testirane na osnovu sposobnosti da ponovo pročitaju tuđe emocije. Grupa koja je nastavila da koristi digitalne uređaje nije pokazala poboljšanje. Grupa koja je boravila u kampu pokazala je značajno poboljšanje sposobnosti da prepoznaju tuđa osećanja.

Istraživači su zaključili da je vreme licem u lice od suštinskog značaja za dečje socijalne veštine. Isključivanje na kratke vremenske periode može pomoći deci da bolje razumeju neverbalne signale.

I zato, kad dođete kući, izljubite ih, grlite i smejte se. Neka vam ispričaju kako im je prošao dan, a onda pravac napolje.

Trčite, šetajte, skačite, pričajte…Volite se uživo.