Problem sa pažnjom usled korišćenja mreža

U digitalnom svetu, tehnologija nam pruža mnogobrojne koristi, kao što su brz pristup informacijama i povezivanje sa ljudima širom sveta, ali sa sobom nosi i određene izazove.

 

Korišćenje društvenih mreža i interneta, često može biti glavni izazov u održavanju koncentracije. Neprekidna izloženost različitim informacijama, notifikacijama, fotkama i video sadržajima može uznemiriti um deteta i ometati sposobnost dubokog i smislenog razmišljanja.

 

Jedan od glavnih krivaca za taj problem je tzv. "scrolling" - neprekidno klizanje po sadržajima na mrežama i internetu. Ta aktivnost može dovesti do stalne potrebe za novim i brzim informacijama, a istovremeno umanjuje sposobnost da se duže zadržimo na jednoj temi ili zadatku.

 

Psiholozi kažu da prekomerno korišćenje mreža može imati ozbiljne posledice na produktivnost, kreativnost i emocionalno blagostanje dece. Smanjenje pažnje i koncentracije može otežati obavljanje kućnih i školskih obaveza, a takođe može uticati na odnose s porodicom i prijateljima.

 

Saveti za roditelje kako da pomognu deci u suočavanju s problemom pažnje usled korišćenja mreža:

 

Budite primer: budite svesni vlastitog ponašanja kada su u pitanju društvene mreže i internet. Deca često imitiraju roditelje, pa pokažite dobar primer ograničavanjem vremena provedenog na mrežama i fokusiranjem na važne zadatke kada ste online.

 

Postavite granice i pravila: ograničite vreme koje deca provode na mrežama i odredite vreme kada je korišćenje tehnologije zabranjeno, npr. tokom obroka i pre spavanja.

 

Podstičite offline aktivnosti: ohrabrite klince da se bave fizičkim aktivnostima, igrama napolju, čitanjem knjiga ili drugim kreativnim aktivnostima koje ne uključuju ekrane. Na taj način će imati raznovrsne interesovanja i razvijati veštine koje nisu vezane za digitalan svet.

 

Razgovarajte o uticaju mreža: otvoreno razgovarajte sa decom o tome kako korišćenje mreža može uticati na pažnju, koncentraciju i emocije i kako da postave granice.

 

Postavite sigurnosne alate: ako su deca mlađa, postavite sigurnosne alate na njihovim uređajima da biste ograničili pristup sadržajima koji nisu primereni za njihov uzrast.

 

Podstičite veštine kritičkog razmišljanja: naučite decu kako da prepoznaju lažne vesti i pouzdane izvore informacija. Razvijajte veštine kritičkog razmišljanja da biste zajedno analizirali informacije i naučili ih da shvate šta je tačno.

 

Podstičite pauze: preporučite deci da prave kratke pauze tokom korišćenja mreža. To će im pomoći da se osveže i održe koncentraciju kada su zaista aktivni na internetu.

 

Razgovarajte o sadržaju: ohrabrite klince da vam pokažu interesantne sadržaje koje su pronašli na internetu i razgovarajte s njima o tome. Pitanje i razgovor o sadržajima koje deca prate, može pomoći da razvijaju kritičko razmišljanje i da bolje razumeju informacije koje konzumiraju.

 

Budite podrška: neka deca znaju da ste tu za njih ako im je potrebna pomoć ili podrška.

Pomoću otvorenog dijaloga i podrške, možete pomoći deci da bolje upravljaju svojim vremenom i pažnjom u digitalnom svetu.

 

Problem s pažnjom može predstavljati izazov za decu i roditelje u digitalnom svetu, ali uz razumevanje, podršku i postavljanje zdravih granica, klinci će bolje upravljati svojom pažnjom i koncentracijom i imati pozitivno iskustvo korišćenja mreža.