Privatnost onlajn – mit ili ne?

12. Avgust

Postoji li privatnost u digitalnom svetu? Oko toga se možemo dobrano zamisliti koliko god da imamo godina i koliko god smo aktivni na internetu. Međutim, pitanje je naročito osetljivo i važno kad se radi o deci. Zadatak odraslih jeste da o njima vode računa i čuvaju ih u svakoj prilici. Kako da to uradimo u prostranstvima interneta?

 

Kad govorimo o privatnosti, važno je znati da se ona odnosi na dve stvari: koje podatke će deca voljno deliti, i koje će sajtovi i aplikacije uzimati od njih. Obe su podjednako važne. Kada nabavite svom detetu uređaj pomoću kog će se povezivati na mrežu, prođite zajedno kroz podešavanja privatnosti. Razgovarajte o tome da bi bilo dobro pročitati i sitna slova prilikom otvaranja naloga na raznim platformama i aplikacijama. Znamo da to ni vi ne radite uvek, ali važno je da upoznate dete s tim da će neke aplikacije od njega uzimati podatke i da u nekim slučajevima može da kontroliše koji su podaci u pitanju.

 

Uvek možete da budete roditelj koji nagleda svaku aktivnost na mreži, ali bolja ideja jeste da naučite dete kako da se ponaša onlajn na način koji je odgovoran i bezbedan. To, naravno, ne znači da ćete mu dati telefon u ruke i pustiti ga da se samo snalazi, naročito ako je mlađe dete u pitanju!

 

Ustanovite jasna pravila kad je u pitanju korišćenje interneta. Ona mogu uključivati:

  • neotkrivanje ličnih podataka kao što su ime i prezime, adresa, broj telefona, škola, lokacija
  • nedeljenje lozinke za bilo šta sa bilo kim
  • neodgovaranje na poruke ili komentare koji su uvredljivi, nepristojni, neprijatni ili preteći, i obavezno prijavljivanje roditeljima
  • nenalaženje s ljudima i decom s interneta bez dozvole roditelja

i sve što se vama učini smisleno.

 

Ukoliko dete još nema svoj telefon, držite kompjuter u dnevnoj sobi ili nekom drugom prostoru koji možete da nadgledate. Ako ima sopstveni telefon ili tablet, uvedite pravila o tome koliko je korišćenja u redu. Budite međutim spremni na to da ih učite sopstvenim primerom. To znači da, ako se dogovorite da nema telefona tokom zajedničkih obroka – ni vi ne bi trebalo da ih koristite.

 

Zapamtite da dete upija vaše ponašanje više nego vaše reči. Dakle, budite spremni na to da i vi smanjite upotrebu uređaja!

 

Objasnite deci da su rizici deljenja privatnosti stvarni i da mogu dovesti do toga da ih targetiraju predatori ili nasilnici. I naravno, naglasite, više puta, da im se u takvom slučaju obrate. Sa tinejdžerima, koji prirodno traže način da se udalje od roditelja, obratite pažnju na neobična ponašanja. Da li isključuju kompjuter kad uđete u sobu, telefoniraju s nekim koga ne znate i ne žele da pričaju s vama o tome šta rade na mreži? Budite oprezni, ali ne dižite dreku. Neka vaše dete zna da može da razgovara s vama o tome šta se dešava onlajn baš kao i u „stvarnom životu“ – pričajte o tome da je ova granica često tanka i zamućena.

 

Upoznajte svoju decu sa sjajnim stranama interneta, ali upravo to iskoristite da im objasnite da postoje i one mračnije. Uz vašu pomoć, naučiće da plove prostranstvima mreže na najbezbedniji mogući način – bez deljenja podataka, lozinki, i uz oprez koji ne bi trebalo da ih parališe, nego od njih načini odgovorne korisnike interneta koji od njega izvlače ono najbolje!