Priča jedne mame koja je odlučila da sa Facebook-a obriše dugogodišnje prijatelje zbog uvreda

04.jun DIGITALNI RODITELJI

Kako su maliciozni komentari uvijeni u šalu, koji vređaju žene, rase i pamet, doveli do toga da drage ljude skinem s liste prijatelja?Imam 43 godine i sve te godine živim po principu koji mi je tata utuvio u glavu vrlo rano: “zli su ljudi, a ne zemlja iz koje potiču”.

Baš dugo nisam kapirala šta mu je to značilo, dok se nisam suočila sa predrasudama i sistemom vrednosti koji ponekad ispliva kao dominantan. I što sam starija, sve sam manje tolerantna.

Od društvenih mreža uglavnom koristim Fejs jer sam od prvog dana na njemu i gomila mojih prijatelja je i dalje tamo. Moji statusi su uglavnom o životnim situacijama, glupostima koje moja deca i ja izustimo tokom dana, fotke, pesme. Sve, samo nikada ozbiljni, ostrašćeni, društveno (ne)prihvatljivi stavovi. Jednostavno, meni je Fejs platforma za druženje i ćaskanje sa ljudima koje ne mogu da vidim uživo. I nedavno se desilo da sam prvi put za 11 godina bila prinuđena da sa liste prijatelja skinem petoro dragih ljudi, koje poznajem i duže od 11 godina.

1.Među prijateljima imam Rome i bila sam uvređena kada je jedan moj prijatelj zbijao neslane šale.

2. Zbog komentara o ženi koja je svojim ponašanjem “tražila batine”.

3. “Jaaaao, nisam znala da si se razvela, pa šta si mu uradila...”

4. “Sve zavisi kako posmatraš, nije ona kriva što tvoj sin ne ume da vrati (komšinica čija je ćerka udarila moje dete rolšuom po glavi, a on joj nije vratio jer zlatno pravilo: NIKAD NE UDARAJ ŽENU!”

5. “Baš si lepa, ali ugojila si se, kako ćeš to da skineš u tim godinama hahahahahaha” (ovde je u pitanju čista sujeta, ali inače je persona čista pakost, pa neka sam je obrisala)

Ranije bih odreagovala “deleta comment” opcijom ili nekim preduhovitim komentarom, ali istina je u broju pet: u ovim godinama sve sam manje tolerantna. I to je skroz ok. Jer postoje mnogo zabavniji, duhovitiji, bezazleniji načini da iznesete svoj stav. Ako ne umete sami, “God save the Google”: iskoristitite postojeće mudre misli. Ili učite od od drugih. Mreže su pune zabavnih, duhovitih ljudi koji blagom ironijom barataju toliko vešto i suptilno, da onaj kome se “zadaje udarac” i ne oseti da je pobeđen. Dobar saveznik mogu biti, recimo, aplikacije The Best Life Quotes, Best Quotes and Status, da probude inspiraciju.

Suština je da društvene mreže treba da nam budu igralište, mikro svet sačinjen od lepih momenata jer je onaj koji nas okružuje često težak. A prijatelji služe da ih čuvamo, a ne da ih blokiramo.

“Svaka inteligentnija vrsta humora započinje time da čovek samoga sebe ne shvata ozbiljno.” Hese