Prevencija nasilja nad ženama: Kako da naučite decu poštovanju?

13.septembar 

Prevencija nasilja nad ženama: Kako da naučite decu poštovanju?

 

Poštovanje je naučena vrlina koja je neophodna za dobro zaokružene, emocionalno inteligentne ljude. Poučavanje poštovanju počinje kada su deca veoma mala i proizilazi iz različitih uticaja. Stvaranje snažne veze između majke i sina i promovisanje različitih oblasti poštovanja tokom detinjstva odlični su načini da naučite sinove da poštuju žene.

 

Evo sedam saveta za ulivanje poštovanja prema mami:

 

  1. Naučite dete poštovanju, ljubaznost i empatiji prema svima

 

Svi ljudi zaslužuju poštovanje, ljubaznost i saosećanje. Kada se vašem detetu ova vrednost usadi od malih nogu, ono će na te vrline gledati kao na uobičajene ljudske ljubaznosti koje se ne dele na polove. Kada odraste, ta rana lekcija će mu pomoći da se sa poštovanjem odnosi prema svim ljudima, bez obzira na razlike. To uključuje pokazivanje poštovanja vašem sinu kroz ljubav i poštovanje i očekivanje da se uzvrati istom merom.

 

  1. Okružite ga pozitivnim modelima muškaraca koji poštuju žene

 

Deca su sklona imitacijama i ono što vide u ranom dobu ostaje im zauvek usađeno. Imati pozitivne muške uzore koji poštuju žene pokazaće vašem sinu koliko je to važno. Očevi, deke, učitelji, treneri i drugi muški lideri i cenjeni autoriteti trebalo bi da budu divni primeri muškaraca koji poštuju žene. Ako se dete sretne sa muškarcem koji nema poštovanja prema ženi, razgovarajte s njim o tom ponašanju i kako to utiče na lekciju koju pokušavate da ga naučite.

 

  1. Stvorite mu sigurno okruženje da izrazi svoja osećanja

 

Vaspitavanje sina u tradicionalnom stereotipu o mačo muškarcima neće mu dobro poslužiti. Sinovi treba da otvoreno izražavaju svoja osećanja, posebno prema roditeljima. I trebalo bi da ne odbacujete njihova osećanja da bi znali da ćete im pomoći da se izbore i sa negativnim osećanjima, anksioznošću i i frustracijama iz kojih potiču sva kasnija loša ponašanja prema ženama. Emocionalno je zdravo pričati o osećanjima i učiniće vašeg sina saosećajnijim u odnosu prema ženama. I razumite da svako dete može biti osetljivo, bez obzira na pol. I dečaci plaču, to je okej.

 

  1. Naučite ga da bude prijatelj koji brine i podržava

 

Druženje i sa dečacima i devojčicama od suštinskog je značaja za sinove. Razvijanje i održavanje prijateljstava, uče decu da uživaju u tuđem društvu, da prihvataju tuđe mišljenje, nesviđanje i da prave kompromise. Prijateljstvo daje priliku da budu brižni i da podržavaju druge, što je od vitalnog značaja za buduće odnose sa ženama.

 

  1. Trenirajte džentlmenstvo

Podsticanje obzirnog ponašanja vašeg sina pomaže u stvaranju džentlmena. To uključuje podršku ili pomoć prijatelju u nevolji, pridržavanje vrata i ljubaznost, poput crtanja za bolesnog prijatelja. Takva ponašanja treba očekivati od sve dece, ali su posebno korisna kada učite sinove da poštuju žene.

 

  1. Naučite ga univerzalnim veštinama

 

Kuvanje, pranje veša, čišćenje i pomaganje u porodičnim poslovima su oblasti u koje vaš sin treba da bude uključen. Čak iako žena u vašoj porodici ima tradicionalnu ulogu brige o deci i održavanja domaćinstva, vaš sin bi trebao da bude naučen i sposoban da se umeša i da na te zadatke ne gleda samo kao na ženski posao.

 

  1. Modelirajte i podstaknite naklonost

 

Biti nežan sa supružnikom i sa decom otvoriće vrata sinovima da budu ljubazni, puni ljubavi i emocionalno dostupni ženama kasnije u životu. Aktivno izražavanje ljubavi i naklonosti zdravo je i sjajan korak na putu poštovanja žena.

 

Poštovanje žena se može i treba naučiti. Veći deo ove lekcije dolazi iz univerzalnih vrednosti koje važe za sve, uključujući ljubaznost, saosećanje, ljubav, podršku i brigu. Rano usađivanje tih vrednosti naučiće vašeg sina da poštuje žene.